17 AKTERA Konjic pravi iskorak u oblasti turizma

Turistički klaster Konjic
Općina Konjic

Potpisivanjem Sporazuma između Grada Konjica, Agencije za ekonomski razvoj 'Prvi Korak', Udruženja 'Naša perspektiva' i malih gospodarstvenika iz Konjica iz oblasti turizma u petak je uspostavljen turistički klaster u okviru projekta 'Welcome to Konjic'.

Projekt financiraju Grad Konjic i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, kroz program EU4Business Recovery, a implementira ga GIZ, priopćeno je iz Grada Konjica.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić svim akterima zaželio je uspješno zajedničko djelovanje kako bi se gostima Konjica i Bosne i Hercegovine ponudili što bolji i privlačniji sadržaji za posjetu i višednevni boravak tijekom cijele godine, prenosi akta.

"Cilj ovih aktivnosti je sinergijskim djelovanjem doprinijeti unaprjeđenju turističke ponude na području Konjica i omogućiti znatno bolju vidljivost Konjica kao turističke destinacije. U turistički klaster uključeno je 17 aktera i nadamo se da će nam se u narednom razdoblju priključiti još zainteresiranih za ovaj vid zajedničkog djelovanja na polju turizma", kazala je direktorica Agencije za ekonomski razvoj 'Prvi korak' Ajla Greda, koja je zadužena za upravljanje klasterom.

Predstavnik GIZ-a Ermin Smajlović dodao je kako programom EU4Business Recovery žele pomoći izgradnji destinacijskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini.

"Grad Konjic je prepoznat kao jedan od osam projekata koji će biti podržani, a kojim će se potpomoći promoviranje prirodnih i kulturnih vrijednosti Konjica, kako prema domaćim, tako i prema inozemnim turistima", naglasio je Smajlović. 

Konjičani Kasim Džajić, Orhan Nikšić i Denis Cakić, čija se djelatnost izravno odnosi na turizam ili je neizravno naslonjena na ovu oblast, uspostavu turističkog klastera okarakterizirali su kao ozbiljan korak ka stvaranju dobre osnove za kvalitetan zajednički rad.

"S velikim osmijehom na licu dočekao sam da u svom gradu imamo turistički klaster, da smo napokon prepoznali da bez destinacijskog menadžmenta nema ni nas malih gospodarstvenika u tom dijelu. Ovo je najsvjetliji događaj koji nam se mogao dogoditi u ovoj godini", kazao je Cakić.

"Mislim da turizam možemo ozbiljno graditi i razvijati jedino ako promoviramo kompletan grad i sve što on ima za ponuditi gostima, a vrijednost više je što smo ujedinjeni u ovu priču nazvanu 'Welcome to Konjic'", istaknuo je Nikšić. U priopćenju Grada Konjica se navodi kako će u idućem razdoblju biti kreiran marketing plan za upravljanje turističkom ponudom.

Planirano je otvaranje turističkog info centra, koji će djelovati u sklopu objekta D0 ARK 'Titov bunker', gdje će biti uređena kafeterija, suvenirnica i multimedijalna dvorana, a što će stvoriti mogućnosti za dodatnu promociju svih turističkih sadržaja na području Konjica.