Kako očistiti cipele

cipele, muškarci, cipele

Možete ih očistiti uz pomoć vlažne krpe, a ako nisu čišćene duže vrijeme, prvo uklonite prljavštinu četkom i nakon toga prijeđite mokrom krpom.

Kožu možete čistiti tako što ćete prvo nanijeti sredstvo za čišćenje koje joj odgovara. Odlučite li se za laštenje bit će bolje da koristite četke umjesto krpi. Bilo bi dobro da imate barem jedan pribor za čišćenje svijetlih i jedan za čišćenje tamnih cipela te bijelu i tamnu mast. Cipele čistite vani na otvorenom prostoru zbog raznih mirisa, a uvijek prije toga navucite gumene rukavice.

Imate li lakirane cipele uspjet ćete ih očuvati ako ih namažete maslinovim uljem. Osjetljive su na vodu i zato ih nakon što pokisnu odmah prebrišite. Izdvojite uvijek dovoljno vremena da ih ulaštite.

Ako se želite osigurati da se neće oštetiti radije ih nosite po suhom vremenu. Imate li problema sa znojenjem stopala pošpricajte malo spreja u cipele i uvijek ih nakon nošenja ostavite da se prozrače.

Prije nego kupite nove cipele pazite da ste odabrali udobnu obuću zbog koje vas neće kasnije boliti leđa. Ne smiju vam padati, moraju biti čvrste, a ako primijetite da ste ih razgazili toliko da vam padaju, vrijeme je da kupite nove.

Uvijek provjerite u dućanu možete li u njima hodati, a ako tražite cipele u kojima ćete boraviti cijeli dan, potrebno je da one nemaju veću petu od 3 cm. Nije važna samo obuća koju nosite dok ste vani, nego i ona koju imate dok ste u kući. Vodite računa o svom zdravlju.

izvor: savjetnica.com