FOTO/VIDEO  'Kaj te muči, Njofra?': Zekoslav Mrkva danas slavi 75 rođendan

Zekoslav Mrkva

... filmu "Porky's Hare Hunt" još 30. travnja 1938. (nije izgledao isto i nije imao ime), ali prvo službeno ukazanje u izdanju kakvo i danas poznajemo, dogodilo se 27. srpnja 1940. u crtiću "A Wild Hare", piše Index.hr.

Chase Craig koji je radio za legendarnog Texa Averyja tvrdi da Zekoslav nije bio kreacija jednog čovjeka već prikaz kreativnosti pet ili šest redatelja i brojnih scenarista: "U to vrijeme priče su često bile djelo skupine autora koji su predlagali raznorazne gegove, usavršavali ih i finalizirali na zajedničkom sastanku".

Nakon crtića iz 1938. Tex Avery i Bob Givens pobrinuli su se za redizajn animiranog zeca, a to je ujedno i prva epizoda u kojoj je Zekoslavu glas dao poznati Mel Blanc.

Valja spomenuti i da mu je glas za hrvatsku sinkronizaciju posudio hrvatski glumac Vladimir Puhalo, a mnogi su tvrdili da je bio bolji čak i od izvornika.

Iako je glumio u brojnim televizijskim serijama (Gruntovčani, Kapelski kresovi, Pozitivna nula, Kad ftičeki popevleju, Smogovci, Nepokoreni grad), filmovima i kazališnim predstavama (Gubec-beg, Jalta, Jalta, O'Kaju, Zlatni dečki, Guslač na krovu), mnogi ga u prvom redu pamte po glasu koji je posudio Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj bubi.

Popularnost sivog zeca bila je ogromna u cijelom svijetu, a posebno u SAD-u gdje je ujedno i prvi animirani lik koji se pojavio na poštanskoj markici što su neki smatrali kontroverznim jer ta je čast dotad pripadala samo povijesnim ličnostima. Drugi su pak smatrali da se na markici trebao pojaviti Mickey Mouse.

Njegova slava munjevito je rasla od samih početaka pa je već tijekom Drugog svjetskog rata postao najpopularniji lik "Merrie Melodiesa", a Marinci su ga čak odlučili proglasiti počasnim članom i nastavili ga promicati sve do završetka rata.

Iako je popularnost opala nakon šezdesetih, u kratkim se projektima pojavljivao i tijekom sedamdesetih i osamdesetih, ali u znatno manjoj mjeri. No, uoči njegova 50. rođendana, snimljen je i "Box Office Bunny" koji je ujedno i prvi njegov animirani film koji se prikazivao u kinima nakon 1964.

Devedesete su donijele i revitalizaciju u vidu iznimno popularnog "Space Jama" iz 1996. u kojem se pojavio u ostale Looney Tunesove likove. 2011. Cartoon Network vratio je brojne klasične likove u "The Looney Tunes Showu".

I za kraj, spomenut ćemo i jedan zanimljiv detalj. Naime, iako mnogi njegovo konstantno grickanje mrkve sasvim razumljivo povezuju s činjenicom da je riječ o zecu (a zečevi vole mrkve), radi se o potezu koji je zapravo inspirirao legendarni Clark Gable. Štoviše, radi se o parodiji Gablea u filmu "It Happened One Night" u kojem Gable, naslonjen na ogradu, gricka mrkvu i brzo govori.

Scena je bila izuzetno popularna u vrijeme nastanka Zekoslava, a u vrijeme kad se prvi put pojavio referenca je bila očita svima. No, kako je vrijeme odmicalo, a sjećanje na film počelo blijediti, grickanje mrkve postalo je zaštitni znak zeca, a ne glumca.