FOTO/VIDEO  Je li u Egiptu iskopana jedna od prvih slika Isusa Krista?

egipat
Naime, u misterioznoj podzemnoj prostoriji, koja datira između šestog i sedmog stoljeća, među drugim koptskim slikama nalazi se i ona mladog muškarca kovrčave kose odjevenog u kratku tuniku koji drži podignutu ruku i, čini se, blagoslivlja, piše portal Jutarnji.hr.

Katalonski stručnjaci koji su pronašli drevno mjesto u egipatskom gradu Oxyrhynchusu smatraju kako je to bilo posljednje počivalište za mnoge pisce i svećenike.

Ovo je otkriće Josep Padró, profesor sa Sveučilišta u Barceloni koji je na čelu istraživačkog tima, nazvao izvanrednim i kazao kako se uz naslikani lik nalaze simboli i slike koji datiraju iz doba prvih Kršćana.

Arheolozi trenutno rade na prevođenju napisa koji okružuju lik na freski pravokutne grobnice na dubini od četiri metra i dužine osam metara, kako bi utvrdili identitet naslikanog muškarca.

Istraživači su kazali kako je slika dobro očuvana te da su u grobnici pronašli i pisarski pribor - bočicu u kojoj se još nalazila tinta i dvije nove olovke za pokojnika kako bi mogao pisati u novom vječnom životu.

U arheološkom nalazištu u Oxyrhynchusu koje je poznato po pronalasku tisuća papirusa, ovoga puta nijedan natpis ne upućuje na identitet pokojnika, no ostaci otkrivaju kako je imao oko 17 godina i bio Kopt.

Kako bi se približili novootkrivenom umjetničkom djelu arheolozi su morali pomaknuti 45 tona težak kamen, a procesu iskapanja pridružio se i sam egipatski ministar antikviteta Mohamed Ibrahim.

Uz sliku 'Isusa' pri iskapanju istovremeno je pronađena i grobnica puna rimskih mumija.