PROVJERITE AŽURIRANJA Možda je baš vaše računalo među milijardama ugroženih zbog sigurnosne greške

Hakirani sistem
Ilustracija

Istraživač sigurnosti kompanije Google pronašao je grešku u Intelovim procesorima, koja bi mogla ugroziti milijarde računara širom svijeta. Ažurirate li programe na svom računaru? Ako je odgovor ne, vjerojatno je i vaš računar među milijardama koji su ranjivi i mogli bi se naći na udaru hakera zbog jedne sigurnosne greške.

Kako su priopćili istraživači iz Googlea, koji su grešku otkrili, milijarde računara širom svijeta imaju sigurnosnu ranjivost koju su nazvali 'Downfall' i to u Intelovom procesoru. Ta ranjivost odnosno greška u sistemu, omogućila bi hakerima krađu šifri, ključeva za enkripciju i privatnih podataka korisnika, prenosi B92.

Hakeri, koji bi iskoristili tu ranjivost, lako bi mogli doći do podataka i drugih korisnika sistema, a za ulazak u sistem bio bi im dovoljan malware ili računar koji koristi dijeljene resurse, poput računarstva u oblaku (cloud). Istraživač Daniel Mogimi, koji je pronašao grešku, o svemu je obavijestio Intel, koji je u međuvremenu kreirao zakrpu koja bi trebala riješiti problem. Ali, samo ako je korisnici i instaliraju.

Naime, iz Intela su pojasnili da greška nije pronađena u najnovijim verzijama njihovih procesora, a zakrpa ne bi trebala uzrokovati veće probleme korisnicima. Možda samo nešto slabije performanse. Radi se o procesorima s oznakama Skylake, Tiger Lake i Ice Lake, dok su procesori s oznakama Alder Lake, Raptor Lake i Sapphire Lake sigurni.

Oni korisnici koji procijene da su im važnije performanse od sigurnosti, poručuju iz Intela, mogu deaktivirati zakrpu ili da je ne instaliraju. Ali na vlastitu odgovornost.

Kako je Mogimi otkrio Downfall i čime se još bavi, možete pogledati i u intervjuu koji je objavljen na Intelovim stranicama.