Postavljena mreža koju je nemoguće hakirati

Postavljena mreža koju je nemoguće hakirati
Ilustracija

BT i Toshiba su postavili kvantnu mrežu koju je nemoguće hakirati. Mreža koja koristi streamove fotona za šifriranje osjetljive komunikacije. Probno ispitivanje mreže, koja je prva ove vrste u Velikoj Britaniji, prenijet će podatke između dva inženjerska postrojenja u Bristolu, koristeći ključeve za šifriranje koji se prenose kao 'kodirane' čestice svjetlosti.

Mreža od 6 kilometara koja povezuje National Composites Centre (NCC) i Centre for Modelling and Simulation (CFMS) koristit će Toshibinu Quantum Key Distribution (QKD) za osiguranje prometa podataka koji se šalje između dvije lokacije putem BT-ove Openreach optičke infrastrukture.

QKD se koristi za distribuciju tajnih digitalnih ključeva, koji se mogu koristiti zajedno sa algoritmom za enkripciju i to bilo za kriptovanje ili za autentifikaciju kodiranih informacija, prenosi B92. Tehnološko rješenje koje su razvili BT i Toshiba omogućava prijenos kvantnih ključeva i mrežnih podataka u fotonskom streamu duž istog optičkog kabla, koristeći tehniku koja se naziva multipleksiranje. Ova tehnologija bi mogla omogućiti slanje kvantno šifriranih podataka na udaljenost do 120 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najavi je prvo razmještanje QKD u Velikoj Britaniji. Međutim, Toshiba je testirala svoju tehnologiju i u Japanu i u SAD-u, gdje se QKD koristi za osiguranje osjetljivih podataka za organizacije zdravstvene i financijske službe, piše PCPress.

Još jedan novi element ispitivanja BT i Toshiba je taj što koristi standardno fiberoptičko rješenje koje isporučuje BT Openreach, a na njemu je instaliran QKD. Multipleksiranje filtrira digitalni šum uzrokovan uobičajenim signalima podataka i omogućava slanje i kvantnih signala i podataka konvencionalne mreže istim kablom, što znači da nije potrebna dodatna infrastruktura.

Ovo bi moglo ponuditi isplativo rješenje za telekom operatore koji se nadaju da će uvesti kvantnu kriptografiju u svoje mreže ili za one koji žele da je ponude kao uslugu kupcima usmjerenim na privatnost.