Postavljena mreža koju je nemoguće hakirati

Laptop i kompjuteri
Ilustracija

BT i Toshiba su postavili kvantnu mrežu koju je nemoguće hakirati. Mreža koja koristi streamove fotona za šifriranje osjetljive komunikacije. Probno ispitivanje mreže, koja je prva ove vrste u Velikoj Britaniji, prenijet će podatke između dva inženjerska postrojenja u Bristolu, koristeći ključeve za šifriranje koji se prenose kao 'kodirane' čestice svjetlosti.

Mreža od 6 kilometara koja povezuje National Composites Centre (NCC) i Centre for Modelling and Simulation (CFMS) koristit će Toshibinu Quantum Key Distribution (QKD) za osiguranje prometa podataka koji se šalje između dvije lokacije putem BT-ove Openreach optičke infrastrukture.

QKD se koristi za distribuciju tajnih digitalnih ključeva, koji se mogu koristiti zajedno sa algoritmom za enkripciju i to bilo za kriptovanje ili za autentifikaciju kodiranih informacija, prenosi B92. Tehnološko rješenje koje su razvili BT i Toshiba omogućava prijenos kvantnih ključeva i mrežnih podataka u fotonskom streamu duž istog optičkog kabla, koristeći tehniku koja se naziva multipleksiranje. Ova tehnologija bi mogla omogućiti slanje kvantno šifriranih podataka na udaljenost do 120 km.

U najavi je prvo razmještanje QKD u Velikoj Britaniji. Međutim, Toshiba je testirala svoju tehnologiju i u Japanu i u SAD-u, gdje se QKD koristi za osiguranje osjetljivih podataka za organizacije zdravstvene i financijske službe, piše PCPress.

Još jedan novi element ispitivanja BT i Toshiba je taj što koristi standardno fiberoptičko rješenje koje isporučuje BT Openreach, a na njemu je instaliran QKD. Multipleksiranje filtrira digitalni šum uzrokovan uobičajenim signalima podataka i omogućava slanje i kvantnih signala i podataka konvencionalne mreže istim kablom, što znači da nije potrebna dodatna infrastruktura.

Ovo bi moglo ponuditi isplativo rješenje za telekom operatore koji se nadaju da će uvesti kvantnu kriptografiju u svoje mreže ili za one koji žele da je ponude kao uslugu kupcima usmjerenim na privatnost.