OPCIJE Nova ograničenja na Facebooku i Instagramu

Instagram i Facebook

'Meta', u čijem su vlasništvu 'Facebook' i 'Instagram', već je ukinula opciju da oglašivači mogu prikazivati tinejdžerima oglase na osnovu njihovih interesovanja i aktivnosti, a od veljače, tinejdžerima će biti prikazivani oglasi samo na osnovu godina i lokacije.

'Meta' je navela kako želi da 'tinejdžeri vide oglase koji su namijenjeni njihovom uzrastu i proizvode i usluge koji su dostupni tamo gdje žive', navodi se u priopćenju objavljenom na blogu kompanije.

Uklanjanje spola kao opcije ciljanja prati ranije promjene u načinu na koji oglašivači mogu doprijeti do maloljetne publike, uključujući i uklanjanje mogućnosti ciljanja tinejdžera na osnovu njihovih interesovanja i aktivnosti, prenosi B92.

'Meta' je također navela da prethodne objave i lajkovi na 'Instagramu' i 'Facebooku' neće informirati o tome koje vrste oglasa tinejdžeri gledaju.

Kompanija je priopćila da će tinejdžeri od ožujka imati na raspolaganju kontrole i resurse 'specifične za tinejdžere', uključujući opciju da označe vrste oglasa koje radije ne bi da vide i da saznaju više o tome kako funkcionira oglašavanje u 'Metinim' aplikacijama, priopćila je kompanija.

Standardi o oglašavanju 'Mete' već zabranjuju oglase za alkoholna pića ili proizvode za mršavaljenje za mlađe od 18 godina, a u nekim zemljama ta starosna granica je i viša.

'Meta' je navela da tinejdžeri nisu u stanju da kao odrasli donose odluke o tome kako se njihovi online podaci koriste za oglašavanje, posebno kada je u pitanju pokazivanje proizvoda koji se mogu kupiti. Kompanija je godinama kritizirana da nije učinila dovoljno da zaštiti tinejdžere koji koriste njene aplikacije.