Novi iskorak wi-fi tehnologije - stiže 6e

Wi fi laptop
Ilustracija

Dok je još u tijeku realizacija Wi-Fi 6 tehnologije koja nasljeđuje Wi-Fi 5 u izgradnji bežične mreže kraćeg dometa zahvaljujući otvaranju frekvencijskog opsega od 6 GHz, Wi-Fi dobija novi iskorak - Wi-Fi 6e.

Naime, kao i Wi-Fi 5, i Wi-Fi 6 radi na dvije frekvencije (2,4 GHz i 5 GHz), ali neki Wi-Fi 6 uređaji moći će raditi i na frekvenciji od 6 GHz, pa su dobili posebnu oznaku, prenosi portal Bug.

Oslobađanjem novog visokofrekvencijskog opsega za Wi-Fi, otvara se niz kanala visokih performansi. Tako Wi-Fi 6e može pojačati isporuku podataka, ali u tom frekvencijskom opsegu nedostatak mu je kraći domet - nešto kao kraći domet mmWave.

Uprkos tom kraćem dometu, stručnjaci oslobađanje frekvencijskog spektra 6 GHz za Wi-Fi nazivaju najvećim dobitkom Wi-Fi mreže otkada je stvoren izvorni 802.11b, prije više od 20 godina.

Mogućnosti prijenosa podataka u frekvencijskom opsegu od 6 GHz su nesmetano online igranje zahtjevnijih video-igara, gledanje 8K videa, održavanje video-konferencija, mogućnosti primjene u telemedicini, kao i u proširenoj i virtualnoj stvarnosti.

U odnosu na Wi-Fi 6, Wi-Fi 6e ima manju latenciju i bolje podnosi različite smetnje, piše B92. Očekuje se da će čekanje na opremu za Wi-Fi 6e na tržištu biti znatno kraće nego što je bio slučaj sa ranijim verzijama tehnologije, jer se radi samo o prilagođavanju novoj frekvenciji.

Prvi Wi-Fi 6e routeri već su u prodaji, a ove godine se očekuje da stignu i na šire tržište. Wi-Fi 6e čipove već prave Intel, Broadcom i Qualcomm. Od pametnih telefona, za sada Samsung Galaxy S21 Ultra ima ugrađeni Wi-Fi 6e, a očekuje se kako će ove godine Wi-Fi 6e podržavati i premium verzije drugih proizvođača.