NISU NAMJERAVALI ALI ... Procurili planovi Googlea za naredne tri godine - stižu novi mobiteli

Google poduzeće zgrada

Dio planova za sljedeću godinu je već bio poznat, a sada znamo i kakvi su planovi kompanije do 2025. godine, ali jasno je da se ti planovi mogu i promijeniti.

Iako Googleovi pametni telefoni nisu toliko popularni kod nas kao konkurentski uređaji poput Apple, Samsung, Xiaomi i drugih, riječ je o odličnim telefonima s naprednim kamerama i konkurentnom cijenom. Kompanija ima velike planove za mobilno tržište, a kakvi su im konkretni planovi za sljedeće tri godine, saznali smo zahvaljujući izvještaju koji je nedavno procurio na mreži, prenosi B92.

Za sljedeću godinu, pored novih generacija dosadašnjih modela, Google priprema i nešto novo – svoj prvi savitljivi smartphone. O Pixel Foldu glasine slušamo već neko vrijeme, a sada smo prvi put saznali koliko bi mogao koštati. Cijena nije mala i iznosi čak 1800 dolara. Znatno jeftiniji bit će model Pixel 7a, koji očekujemo na predstojećoj konferenciji Google I/O i njegova cijena iznosit će 449 dolara.

Pixel 8 i 8 Pro trebali bi imati novu generaciju Google Tensor čipova, a prema pomenutom izvještaju, model 8 trebao bi biti manji i imati manji ekran. Na tržištu bi se trebao pojaviti krajem 2023.

Za 2024. godinu Google bi mogao odustati od svog najjeftinijeg telefona (Pixel 8a) pa bi ga, slično kao što Apple radi s iPhoneom SE, mogao predstavljati svake dvije godine. Još jedna promjena u toj godini, barem prema pomenutom Google planu, odnosi se na modele iz serije Pixel Pro. 

Naime, osim modela Pixel 9, Google bi mogao predstaviti dva Pixel 9 Pro modela, s različitim veličinama ekrana (pominju se dijagonale od 6,3 i 6,7 inča), slično kao i iPhone Pro i Pro Max. Također, za narednu godinu postoje planovi za savitljivi Pixel, ali oni zavise od uspjeha prvog modela.

Za 2025. godinu Google trenutno ima nekoliko različitih planova koji se, naravno, još mogu promijeniti. To je godina kada će kompanija predstaviti seriju Pixel 10, koja bi mogla uključivati čak četiri modela telefona (dva obična i dva modela Pro) kao i još jedan savitljivi smartphone, dizajna sličnog Galaxy Z Flip modelu.