NA DANAŠNJI DAN Najpoznatija svjetska tražilica slavi 22. rođendan

Google
Ilustracija

Google LLC je američka multinacionalna korporacija specijalizirana za mrežne usluge i proizvode. To uključuje pretraživanje, računalstvo na oblaku i mrežno oglašavanje. Većinu svoje dobiti ostvaruje na usluzi za oglašavanje AdWords.

Google su osnovali Larry Page i Sergey Brin dok su bili na doktorskim studijama na sveučilištu u Stanfordu. Zajedno su vlasnici oko 16 posto dionica tvrtke. Google su 4. rujna 1998.. godine predstavili kao privatnu korporaciju. Tvrtka je na burzu izašla tek 19. kolovoza 2004. godine. Sjedište korporacije je 2006. godine preseljeno u Mountain View u Kaliforniji, navodi se na Wikipediji.

Brzi rast od osnivanja je povukao lanac proizvoda, nabavki i partnerstava izvan Googleove pretraživačke mašine. Oni nude internetske servise kao što su softver za produktivnost uključujući email (Gmail), internetsko spremanje podataka (Google Drive), uredski paket (Google Docs) i društveni mrežni servis (Google+). Desktop-proizvodi uključuju aplikacije za internetsko pregledanje, organiziranje i uređivanje slika i brzo dopisivanje. 

Kompanija drži razvoj Android mobilnog operativnog sistema i samo-preglednički Chrome OS za netbook poznat kao Chromebook. Google se snažno uključio u komunikacijski hardver: ima partnerstvo sa velikim elektronskim proizvođačima u produkciji svog "visoko-kvalitetnog i jeftinog" Nexus uređaja i kupljenog Motorola Mobility u svibnju 2012. U 2012., infrastruktura optičkih vlakana instalirana je u gradu Kansas za opremanje Google Fiber radio servisa.

Korporacija, procjenjuje se, pokreće više od milijun servera u podatkovnim centrima u svijetu (od 2007.) i upravlja s više od milijardu zahtjeva za pretragu i približno 24 petabajta korisnički-generiranih podataka svaki dan (od 2009.).

U prosincu 2013., Alexa je označila google.com kao najposjećeniji web-site u svijetu. Veliki broj Googleovih siteova na ostalim jezicima nalaze se među prvih stotinu, kao i ostalih nekoliko siteova koje posjeduje Google, kao što su YouTube i Blogger. Njihova dominacija na tržištu je vodila ka velikoj medijskoj pokrivenosti, ukljujčujući kritiziranje kompanije zbog problema kao što su autorsko pravo, cenzura i privatnost.