Microsoft otkrio: Hakirane su milijarde naloga, mijenjajte šifre

Microsoft otkrio: Hakirane su milijarde naloga, mijenjajte šifre

Microsoft je poslao upozorenje svim korisnicima koji koriste iste šifre na različitim platforma za različite naloge.

Američki tehnološki gigant je u blogu priopćio da su u posljednjih godinu dana imali veliki broj hakiranih šifri korisnika. Pod veliki broj naveli su – milijarde, prenosi B92.

Microsoft's Detection and Response Team (DART) je otkrio ove napade hakera i iz kompanije navode da imaju tehniku, tehnologiju i alatke koje stalno mijenjaju, pa ih je teško uhvatiti. Hakeri dolaze do osnovnih podataka korisnika i napadaju tako što u poseban program ubace obične šifre poput 'šifra', '123456', 'imeiprezime', a s obzirom da ljudi i pored svega stavljaju takve šifre, lako hakiraju takve naloge, priopćio je Microsoft.

Drugi način na koji dolaze do tuđih naloga je prikupljanje podataka koji su procurili online u prošlim napadima, kao što je bilo 2012. godine kada je sa Linkedina pokupljeno 6,5 milijuna korisničkih imena i šifri.

Microsoft u svom blogu navodi da je hakirano 4 milijarde naloga u 2021. godini. Upozoravaju da se stavljaju komplikovanije šifre i da se često mijenjaju, kao i da se sa njihovog store-a besplatno skine Password Checkup.

Na popularnoj stranici Have I Been Pwned, možete provjeriti jeste li nekada bili hakirani.