Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svijetu, a evo gdje su BiH i zemlje okruženja

Mobilni internet
Ilustracija

Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svijetu, a među 230 analiziranih zemalja, Srbija se našla na 72. mjestu, objavio je britanski portal cable.co.uk. U Srbiji jedan gigabajt mobilnih podataka u prosjeku košta 1,30 američkih dolara, navodi se u izvještaju.

Od zemalja zapadnog Balkana jedino Sjeverna Makedonija ima jeftiniji mobilni internet od Srbije (0,96 dolara). Sjeverna Makedonija je na 52. mjestu, Crna Gora na 112. (2,12 dolara), Bosna i Hercegovina na 126. (2,39 dolara), Albanija na 141. (2,80 dolara). Hrvatska je sa 2,35 dolara za gigabajt na 122. mjestu, navodi Euractiv.

Prosječna cijena jednog gigabajta mobilnih podataka u Izraelu je 0,05 dolara, a najskuplji mobilni internet, sa 49,676 dolara za gigabajt, ima Ekvatorijalna Gvineja. Na drugom mjestu je Kirgistan, gdje jedan gigabajt mobilnih podataka košta u prosjeku 0,15 dolara, a na trećem mjestu je Fiji, sa 0,19 dolara za gigabajt.

Na četvrtom mjestu je Italija, koja ima najjeftiniji mobilni internet u zapadnoj Europi. Talijani gigabajt mobilnih podataka plaćaju u prosjeku 0,27 dolara. Zatim slijedi Francuska (0,41 dolara), San Marino (0,43 dolara) i Danska (0,79 dolara). Velika Britanija je na 11. mjestu u zapadnoj Europi i 78. u svijetu.

Rusija je na šestom mjestu, sa 0,29 dolara za jedan gigabajt, a SAD na 154. mjestu, sa prosječnom cijenom od 3,33 dolara za gigabajt. U istočnoj Europi mobilne podatke najjeftinije plaćaju stanovnici Moldavije, zatim Poljske, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. U toj regiji najskuplji mobilni internet, po cijeni od 8,15 dolara za gigabajt, ima Češka.

Azijske zemlje čine četvrtinu od 20 zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom, sa Bangladešom i Šri Lankom u prvih 10. Najjeftinija regija u svijetu je Sjeverna Afrika, gdje najjeftiniji mobilni internet ima Alžir. Sa druge strane, u potsaharskoj Africi je šest od 10 zemalja sa najskupljim mobilnim podacima na svijetu.

Analitičar britanskog portala Dan Howdle izjavio je da se zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dvije kategorije. Prvoj pripadaju zemlje sa odličnom mobilnom i fiksnom širokopojasnom infrastrukturom pa provideri mogu ponuditi velike količine podataka što obara cijenu po gigabajtu.

Druge zemlje sa manje razvijenom širokopojasnom mrežom se u velikoj mjeri oslanjaju na mobilne podatke pa ekonomija uvjetuje niske cijene, kako bi ljudi mogli to priuštiti.

U istraživanju su u obzir uzete cijene tarifnih paketa sa mobilnim podacima svih operatera u datim zemljama, a podaci su sakupljani u razdoblju od 8. prosinca 2020. do 25. veljače 2021. godine.