Imate li stolariju koja propušta hladnoću?

PVC stolarija, pvc, izolacija, PVC stolarija, pvc, ušteda energije, staklo, LOW-E stakla, nisko emisijska stakla
Iako se prozorima i vratima često i ne pridaje toliki značaj, njihova uloga u izolacijskom smislu svakako je jedna od najznačajnijih na kući ili stanu. Imate li stolariju koja očigledno propušta hladnoću u vaš prostor, pravo je vrijeme za promjene, a PVC stolarija s trostrukim ostakljenjem - najbolji je omjer između uloženog i dobivenog te dugoročno najisplativije ulaganje za stambeni prostor. Dodajmo tomu i mogućnosti sufinanciranja od strane fonda za energetsku učinkovitost, put do nove stolarije nikada nije bio jednostavniji i povoljniji.
Staklo i profil kao važni čimbenici
Pri odabiru PVC stolarije s kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štedjeti novac, najveću ulogu imat će staklo koje izaberete. Svaki prozor sastoji se od okvira (primjerice PVC profila) i stakla te gotovo na svakom prozoru najveći dio površine zauzima upravo staklo koje samim time i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem 4mm i razmakom od 16 mm čime se dobiva ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug > 2,8 W/m2K, što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 2,8 W energije u 1 satu, ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature jedan stupanj Celzijev. Kako bi se taj gubitak energije smanjio, sve su češće u uporabi bolja stakla veće izolacijske moći. Tako je nužno na svaki prozor ugraditi ono staklo koje s unutarnje strane ima niskoemisijski premaz, takozvano LOW-E staklo. LOW-E stakla na sebi imaju poseban zaštitini premaz koji omogućuje zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuje toplinske gubitke. Takva stakla imaju koeficijent prolaza topline Ug> 1,3 W/m2K, što je dvostruko bolje nego obična IZO stakla koja smo prije naveli. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala već dvostruko poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuju da kroz takve prozore uštedimo dvostruko više energije za grijanje ili hlađenje. Troslojona stakla imaju još bolja izolacijska svojstva čiji Ug faktori padaju i do Ug> 0,6 W/m2K, čime se čak tri puta više štedi. Danas su standard profili s ugradbenom dubinom od oko 70 mm i pet ili šest zračnih komora. Na izolacijska svojstva profila najviše utječe njihova dubina, konstrukcija i broj zračnih komora koje daju termoizolacijska svojstva. Profili sa 70 mm dubine i pet komora imaju koeficijent prolaza topline kroz okvir uglavnom Uf> 1,4 W/m2K, neki su malo bolji neki malo lošiji, ali to se kreće oko tog broja. Kako staklo ima udjel utjecaja na ukupan faktor od gotovo 70-75 %, a profil 25-30 %, vrlo je važno da se unutar profila ugradi što bolje staklo. Sve većom svijesti o uštedi energije i utjecajem koje imaju prozori i vrata na to pojavljuju se materijali (profili) sve većih ugradbenih dubina i sve više zračnih komora, primjerice 83 mm i šest komora, također i profili koji su punjeni termoizolacijskom pjenom. Sve je to u svrhu kako bi se što više spustio koeficijent prolaza topline kroz prozor i sada su već mogući rezultati do Uw> 0,6 W/m2K, što je čak do četiri puta bolje nego što je do sada bio standard u Hrvatskoj, samim time omogućeno je da se kroz stolariju uštedi i 75 % energije i novca nego do sada.
Gealan S 9000 i Staklo dom u punom zamahu
Sve navedene specifikacije zadovoljava Gealan S 9000 profili uz troslojno izolacijsko LOW-E staklo koje nudi osječki Staklo dom. Zbog toga i ne čudi da je ova tvrtka s narudžbama radova popunjena već do ljeta iduće godine. U Staklo domu ne kriju zadovoljstvo, a sigurno zadovoljstvo ne kriju i korisnici koji su se odlučili za sustav Gealan S 9000 koji zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa stadnardom namijenjenim pasivnim kućama