Idući put kad zagrizete slasnu krafnu, nakon ovog dobro ćete razmisliti

Razlog tomu je njihovo prženje u palminom ulju ili u mješavini ulja koja sadrži i dio palminog, što utječe na pretjeranu sječu šuma u tropskim predjelima za potrebe sadnje plantaža palmi iz čijih se plodova ova vrsta ulja dobiva.
Uništavanje prirodnih staništa

Najveći američki proizvođači krafni poput Dunkin' Donutsa, Tima Hortonsa i Krispy Kremea veće količine palminog ulja za proizvodnju dobavljaju upravo od takvih dobavljača, a uništavanjem tropskih šuma uništavaju se i prirodna staništa životinja, raznolika tropska flora, kao i tresetišta bogata ugljikom, piše u izvješću objavljenom pod nazivom "Deforestation Doughnuts" voditelj kampanje za zaštitu tropskih šuma Glenn Hurowitz.

On ističe i da je svijest velikih svjetskih tvrtki o uništavanju šuma zbog uzgoja palmi zahvaljujući njihovoj kampanji sve veća. Među tim tvrtkama su i Kellogg's, Mars i Hershey koje postupno otkazuju suradnju svojim dosadašnjim nabavnim lancima koji ulje dobavljaju s velikih plantaža, prisiljavajući ih na taj način da se uključe u novu politiku čija je svrha postupno smanjiti uništavanje tropskih šuma.

"Ozbiljno smo angažirani na ovom problemu", rekla je Olga Petrycki iz Tim Hortonsa. "Naš je krajnji cilj dobavljati čitavu potrebnu količinu palminova ulja za našu proizvodnju isključivo iz provjerenih izvora."
Ogromna emisija stakleničkih plinova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nevladine organizacije Greenpeace upozorili su da se krčenjem šuma, isušivanjem i paljenjem tresetišta zbog uzgoja palminog ulja emitira više stakleničkih plinova nego pri spaljivanju fosilnih goriva te predlažu da se plantaže zasađene na tresetištima zadrže kako bi se spriječila dodatna emisija štetnih stakleničkih plinova.

Palmino ulje dobiva se prešanjem i iskuhavanem mesnatoga dijela plodova palmi Elaeis guineensis čija je zemlja podrijetla Nigerija te zapadna obala Afrike, a uzgaja se na plantažama Sumatre te Elaeis melanococca čija je domovina Amerika.

Hina