Hrvatska k jeseni!

 Samoborska glazbena jesen, jesen
. U petak, 28. rujna publici su se u Župnoj crkvi svete Anastazije zajedničkim nastupom predstavili violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak.
Na repertoaru su bili Gudački sekstet u d-molu, op. 70, Uspomena na Firencu P. I. Čajkovskog, djelo koje, iako svoj početak zahvaljuje majstorovom boravku u Italiji, odiše ruskim zvukom, gracioznog izraza i osvježavajuće lakoće; te 2. klavirski kvintet u A-duru, op. 81 A. Dvořáka, remek djelo komorne, ali i romantične glazbe uopće, u kojem u punoj mjeri do izražaja dolazi Dvořákov smisao za melodiju, toplinu i ekspresivnost, uz notu slavenskog duha.
Glazbenici koji su večeras nastupili redom iza sebe imaju bogate glazbene biografije; Borivoj Martinić-Jerčić bio je umjetnički voditelj Zagrebačkih solista da bi potom u SAD-u nastavio svoju glazbenu karijeru na Sveučilištu u Iowi; Aleksandar Ivić član je Berlinske filharmonije te predaje u Berlinu; Aleksandar Milošev je solo violist Slovenske filharmonije i predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Konzervatoriju Trinity Laban u Londonu; Wladimir Kossjanenko bio je prva viola u Lenjingradskim solistima te prvi violist Filharmonije i Operne kuće u Grazu, izvanredni je profestor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i osnivač Splitskih virtuoza; Monika Leskovar svojim je talentom od najmlađih dana plijenila pažnju i osvajala najprestižnije nagrade, a kao solo violončelistica nastupala je s nekim od najrenomiranijih svjetskih orkestara, a bila je i prva violončelistica Minhenske filharmonije, trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Ivan Nestić bio je član švicarskog ansambla Paul Klee, vođa dionice kontrabasa u Zagrebačkom HNK te surađivao s orkestrima u Bernu, Baselu, Tenerifima, a skladatelji poput Petera Seabourna i Gabrielle Brunner pisali su za njega skladbe; Martina Filjak zahvaljujući svojoj istovremeno strastvenoj i lirskoj svirci te tehničkoj perfekciji od prvih dana plijeni pažnju međunarodne javnosti, nastupala je uz vodeće svjetske orkestre te kao solistica uz orkestar i izvedbama klavirskih recitala nastupala u najprestižnijim svjetskim koncertnim halama uz hvalospjeve kritike.
Komorni sastav koji je nastupio večeras okupljen je u Samoboru u vrijeme trajanja festivala i upravo je ovdje dogovorio i usvirao svoj repertoar za publiku Glazbene jeseni, a svi koji su ih propustili čuti ovom prilikom imat će mogućnost za još jedno glazbeno druženje - posljednjeg dana 43. Samoborske glazbene jeseni, u nedjelju, 30. rujna ponovno će održati koncert na kojem će izvoditi djela Čajkovskog i Šostakovića i na kojem će im se pridružiti gitarist Petrit Çeku.

Spomenimo da je, povodom Samoborske glazbene jeseni, večeras otvorena i izložba likovnih radova splitske umjetnice Ivane Puljić, „Glazba u slici", koja će se moći razgledati i nakon završetka festivala u samoborskoj Galeriji Prica, u Centru za mlade.

Na programu Samoborske glazbene jeseni u subotu, 29. rujna na redu je još jedna dodjela nagrada - bit će dodjeljena priznanja najboljima u 7. Međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note. Ove godine najboljom je skladbom proglašena Jagad za orkestar španjolskog autora Eduarda Soutulla.
Uz izvedbu prvonagrađene skladbe, na repertoaru su Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54 te Uvertira, scherzo i finale za orkestar, op. 52 Roberta Schumanna. Djela će izvesti Simfonijski orksetar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija te pijanist Ivan Krpan, trenutno jedan od naših najzanimljivijih i najnagrađivanijih mladih pijanista. Koncert počinje u subotu, 29. rujna u Franjevačkoj crkvu u Samoboru u 20 sati.