Gastroseksualci- još jedna nova vrsta muškaraca?

kuhar

Jer, ako postoje metroseksualci, muškarci koji se zanimaju za 'ženske stvari' poput kozmetike i odjeće, onda, prema načelu emancipacije muškaraca, moraju postojati i gastroseksualci - muškarci koji vole kuhati.

Oduvijek su postojali muškarci koji sjajno kuhaju, ali to su obično oni kojima je to zanimanje. Odavno je poznata izreka da ljubav prolazi kroz želudac, ali se nekako podrazumijeva da se radi o muškom želucu koji žena mora napuniti i tako doći do ljubavi.

Izreka je i danas popularna, ali kako se vremena mijenjaju, tako su i muškarci shvatili da ljubav prolazi i kroz ženski želudac. Takvih muškaraca i dalje nema previše, ali ih se pojavljuje sve više, dovoljno da, primjerice, britanski Times to označi kao stvaranje trendovskog pokreta što ga je nazvao gastroseksualci.

Tko su ustvari gastroseksualci? Gastroseksualci nisu profesionalci, oni kuhaju iz zadovoljstva i ljubavi, bez trunke srama. Sviđala se ženama (a naročito majkama čiji sinovi vole kuhaču) ta činjenica ili ne, moramo priznati da muškarci provode sve više i više vremena u kuhinji.

Najzaslužniji za to su slavni kuhari poput Gordona Ramsaya i golog kuhara Jamiea Olivera. Njihova popularnost leži i u činjenici da se oni ne predstavljaju kao veliki šefovi koji kruto is nadmenošću govore o vrhunskim i ekskluzivnim specijalitetima koje spravljaju, već spontani individualci iz čijih rečenica izvire strast za namirnicima, začinima, novim okusima, receptima.

Preuzeli kormilo ženama

Poznati kuhari koji su od spremanja hrane napravili macho zanimaciju, sudeći prema nedavnom istraživanju Oxford Universityja, doprinijeli su tome da današnji muškarci provode dva puta više vremena za štednjakom, nego što su to radili 1961. godine.

Prema istraživanju koje je vodio profesor Jonathan Gershuny, muškarci danas provedu više od pola sata na dan kuhajući, dok su za pripremu jela njihovi preci u 1961. trošili svega 12 minuta dnevno na aktivnosti u kuhinji.

'Muškarac u kuhinji je dio mnogo šireg društvenog trenda. Iza nas je 40 godina ravnopravnosti spolova, a vjerovatno će uslijediti i sljedećih 40 ', kaže profesor Gershuny.

Žene, koje su samo generaciju ranije na dan provodile dva sata kuhajući, sada za pripremu hrane odvoje sat i sedam minuta. Što zbog nedostatka vremena, što zbog toga jer su im kormilo u kuhinji preuzeli njihovi muškarci.

Izvor: delimano.ba