Evo u čemu griješite kada pečete jaja

jaja

Za početak trebate znati razbiti jaje tako da u zdjelu ne upadnu ljuskice i žumanjak ostane čitav. Ako prejako udarite u rub zdjele, sve sitne ljuskice povući će bjelanjak ili će veći komad probiti žutanjak. Za početnike je lakše razbijati jaje na ravnoj površini pa ga rastvoriti iznad zdjele ili direktno na tavicu.

Kod pečenja jaja mnogi imaju problem s razlivenim žumanjkom, a zapravo obožavaju kada ga mogu točati s kruhom. Da se kod stavljanja na tavicu žumanjak ne bi razlio, nemojte jaje stavljati s visine, već ga oprezno spustite u tavicu, što bliže dnu, kažu kulinarski stručnjaci za Huffington Post

Prevruća tavica, odnosno ulje, nisu dobra kombinacija za fino pečena jaja. A kako ćete to znati? Stavite li jaja na prevruću tavicu, odmah će se u bjelanjku raditi balončići, a rubovi će dobiti tamnu boju. Tako će se donji dio zapeći prije nego što je gornji gotov. Jaja je najbolje peći na srednje jakoj vatri.

Za zapečeniju varijantu jaja morate preokrenuti. Da, već u mislima vidite katastrofu, ali nemojte o tome puno razmišljati. Samo uzmite široku špatulu i lagano okrenite jaja na drugu stranu. Kako se jaja ne bi zalijepila, najbolje je imati tavicu od ljevanog željeza ili od teflon materijala. U suprotnom je pametnije staviti malo više ulja ili maslaca jer će se jaje zalijepiti, a žumanjak izliti dok ga budete vadili.

Izvor: tportal.hr