Evo kako je Nostradamus postao prorok

nostardamus

Rođen je u Sent Remi de Provans u Francuskoj pokrajini Provansa, a prezime Notr Dam upućuje na mjesto odakle potiče njegova obitelj.

Početak obrazovanja Mišel je stekao zahvaljujući svom djedu koji je bio doktor koji je mnogo znao o ljekovitom bilju, pored čega ga je učio i latinskom, grčkom i hebrejskom jeziku, kao i matematici i astrologiji. Nakon smrti njegovog djeda, roditelji ga šalju na dalje školovanje u Avinjon gde je pokazao veliko interesovanje za astrologiju. Poslije školovanja u Avinjonu, Nostradamusa roditelji šalju 1522. godine na studije medicije u Monpeljeu, gde doktorsku licencu dobija tri godine kasnije, kako bi mogao da liječi oboljele od kuge u seoskim dijelovima Francuske.

Nostradamus se 1534. godine ženi mladom devojkom iz visokog društva, o kojoj se ne zna gotovo ništa. Iako je bio doktor nije mogao da spasi svoju ženu i njihovo dvoje dece od kuge koja je došla u Agen, gde je Nostradamus živio sa svojom obitelji. Ova tragedija ostavila je neizbrisiv trag u njegovom životu. Nakon obiteljske tragedije, Nostradamus je proživljavao teške godine, sve dok se nije nastanio u mjestu Salon, poslije strašne epidemije kuge koja je zahvatila cijelu Provansu, gde je Nostradamus kao liječnik pomagao koliko je mogao.

U Saloni se oženio bogatom udovicom, ali ga stanovništvo nikada nije prihvatilo. Nostradamus je 1550. godine objavio Almanah, a četiri godine kasnije i Predviđanja - knjigu koja je bila veoma uspješna i koja ga je ohrabrila da se ozbiljnije bavi Proročanstvima.

Prvi dio svojih proročanstava Nostradamus je završio i objavio 1555. godine. Ova knjiga sadržala je predviđanja od njegovog vremena pa sve do kraja svijeta. Svoja proročanstva Nostradamus je pisao u stihovima koji su uvijek imali dvosmislene riječi, napisane na francuskom, provansalskom, talijanskom, grčkom i latinskom jeziku. Njegov način pisanja trebalo je da ga zaštiti od proglašenja viješcem, čime su mu prijetili, a želio je i da onima koji su neupućeni - i dalje tajne proročanstva ostanu misterija.

Za Nostradamusa čula je i kraljica Katarina de Mediči, koja ga je zatim pozvala na svoj dvor, gde je Nostradamus postao njen osobni astrolog. Poslije toga je Nostradamusa zdravlje počelo da izdaje, pa je svoj rad sveo na nekoliko horoskopa za svoje ugledne goste i dovršavanje Proročanstva. Kada je osjetio da mu se bliži kraj, napisao je testament 17. jlipnja 1566. godine, a 1. srpnja je pozvao sveštenika kako bi mu dao posljednju pričest. Idućeg dana je preminuo.