BiH ne vjeruju u Nostradamusa: ‘Godina će i bez njega biti čemerna’

nostradamus

... na određen način, piše Večernji list BiH.

Nostradamus skoro pola tisućljeća nije među živima, ali njegova predviđanja aktualnija su nego ikad. Sa zebnjom se iščekuje hoće li se dogoditi išta od onoga što je rekao ovaj francuski liječnik za 2018. jer, narodski rečeno, ako se išta ostvari, jao nama.

Erupcije, potresi, ratovi...

Godinu 2018. označio je kao godinu velikih promjena za planet Zemlju. Najavio je erupciju Vezuva u Italiji, nakon čega će uslijediti potres, a refleksija bi moglo biti i na BiH. Prema Nostradamusu, stradat će 16 tisuća ljudi.

Najavio je i potres u SAD-u, čija će se snaga osjetiti diljem svijeta, a s obzirom na dosadašnja predviđanja koja je opisivao slikovito, mnogi strahuju da SAD očekuje nešto razornije od prirodne katastrofe kao što je potres. Najavio je i rat koji će početi iz Francuske, a koji će se proširiti na preostali dio Europe.

- Nakon tog rata, od 2025. godine zavladat će mir, ali malo tko će u njemu moći uživati - pisao je Nostradamus.

Francuska, koja je proteklih godina bila pogođena terorizmom, ozbiljno sluša upozorenja svoga proroka.

Bugarska baba Vanga, pak, slijepa vidovnjakinja, 2018. je gledala kroz geopolitičku prizmu. Tako je rekla da će Kina postati super sila, jača i od SAD-a, a druga se najava tiče Venere, na kojoj će biti otkriven novi izvor energije.

Braća Tarabići, koji su u Srbiju doselili iz Hercegovine i još u 19. stoljeću naslutili stvaranje, ali i rušenje Jugoslavije, također najavljuju sukobe i nemire. Nema mjesta praznovjerju A od sugovornika Večernjeg lista nitko, pak, ne vjeruje u predviđanja ovih proroka.

Za većinu, ona su lažna, a Vladimir iz Ljubuškog kaže kako "i ćorava kokoš pogodi zrno", pa tako i spomenuti. Čak, za mnoge, nema mjesta bilo kakvom praznovjerju.

Urednica Vipmagazina Biljana Jakić ističe da nije niti praznovjerna niti vjeruje u proročanstva.

- Smatram ih tek pukim nagađanjem jer u njima nije ništa rečeno jasno, precizno i koncizno. No, ne treba biti posebno vidovit kako bismo došli do zaključka da nam ljudska glupost, bezobrazluk, bahatost i pohlepa u budućnosti neće donijeti ništa dobro - kaže nam Jakić.

Književnica Marina Radoš za Večernjak je preuzela ulogu vidovnjaka.

- U BiH će i bez Nostradamusa godina biti tužna i čemerna - najavila je.

Student Marko Mlikota iz Neuma tvrdi da u 21. stoljeću nema smisla vjerovati u predviđanja nekih bakica ili čak ljudi koji su umrli prije mnogo godina kao što je poznati Nostradamus.

- Svatko može predvidjeti tisuću stvari koje će se ‘dogoditi', a ako ih se ostvari nekoliko, odjednom si prorok - tvrdi Splićanka Marija, koja pak smatra kako se radi o slučajnosti.

- Ponekad čitam horoskop. Ne vjerujem uvijek svemu što piše, ali nekad se neke stvari i poklope. Mislim kako je slična stvar i s Nostradamusovim poročanstvima - završava.

Stoga, ako je suditi po mišljenju naših čitatelja, najave čuvenog Michela de Nostradamea treba uzeti s debelom dozom rezerve.