Netflix koristan za razvoj tržišta elektroničkih komunikacija

HAKOM, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Netflix
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) očekuje da će dolazak internetskog servisa Netflix u Hrvatsku koristiti daljnjem razvoju hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija i njegovim korisnicima, jer se time povećava broj širokopojasnih usluga i servisa zanimljivih svim građanima.

HAKOM u priopćenju navodi da će Netflix, koji uz mjesečnu naknadu nudi video sadržaje, filmove, serije i dokumentarce, kao i slične usluge, u konačnici potaknuti veću potražnju za širokopojasnim pristupom internetu većih brzina, neovisno o tehnologiji pristupa internetu.

Čelnici Netflixa u srijedu su na tehnološkom sajmu CES u Las Vegasu objavili kako njihov streaming servis video i TV sadržaja postaje dostupan globalno - odnosno u ukupno 190 zemalja diljem svijeta.

Prema najavama, cijena mjesečne pretplate na tu najpoznatiju internetsku TV mrežu bit će 7,99 eura za gledanje sadržaja na jednom uređaju u SD rezoluciji, 9,99 eura za gledanje na dva uređaja istovremeno i u HD rezoluciji, 11,99 eura za najviše četiri uređaja, uz HD i Ultra HD rezoluciji. Nakon jednostavne registracije novi korisnici dobivaju i prvih mjesec dana besplatnog korištenja.

U HAKOM-u ističu da je minimalna brzina za korištenje Netflixa 0,5 Mbit/s, dok je preporučljiva brzina prijenosa 3 Mbit/s za standardnu razlučivost (SD) i 5 Mbit/s za visoku razlučivost (HD).

Hrvatsko tržište time postaje zanimljivije i ostalim pružateljima internetskih sadržaja, pa se tako otvara prostor i za druge usluge, navodi HAKOM koji najavljuje da će podržati ulaganja operatora i promicati tržišno natjecanje kako bi što više građana moglo koristiti takve usluge.

To je također prilika za razvoj i gradnju mreža sljedeće generacije z razvojnih fondova Europske unije, pogotovo u ruralnim područjima gdje ne postoji dovoljan komercijalni interes operatora. Time bi dostupnost širokopojasnog pristupa internetu velikim brzinama bila omogućena većem broju korisnika i smanjio bi se digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja u Hrvatskoj, napominje HAKOM.

Hina