Kraj mukama oko slomljenog ekrana mobitela: Stiže nova vrsta stakla

Slomljeni ekran na mobitelu
Ilustracija

Nova vrsta stakla je pet puta otpornija na pucanje, navode znanstvenici koji dodaju da bi to konačno mogao biti kraj mukama korisnika pametnih telefona čiji ekrani često pucaju pri padu.

Nova vrsta stakla izrađena je od stakla i akrila, što mu daje kombinaciju čvrstoće, snage i transparentnosti, a rezultat je rada znanstvenika sa sveučilišta McGill u Montrealu u Kanadi.

To jače i čvršće staklo inspirirano je unutarnjim sedefastim slojem školjki mekušaca, poznatim i kao 'majka svih bisera'. Na mikrorazmjeri, ono podsjeća na isprepletene spojene lego kocke. Iako je u pitanju staklo, novi materijal svojim karakteristikama više podsjeća na plastiku i ne lomi se pri udaru, objašnjavaju kanadski znanstvenici, prenosi B92. 

Ako bi se masovno proizvodilo i plasiralo na tržište, moglo bi jednom zauvijek riješiti problem pucanja stakla na ekranu pametnih telefona kada padnu na tlo. Ljuske mekušaca čine 95 posto krede koja je u svom izvornom obliku vrlo krhka. Međutim, sedef koji se obavija oko unutrašnjosti školjke napravljen je od minijaturnih pločica koje podsjećaju na sitne Lego kockice, čineći ga izuzetno čvrstim i čvrstim. Također je vrlo fleksibilan i daje školjkama otpornost pri udaru.

Nevjerojatno, ali sedef ima krutost čvrstog materijala i izdržljivost mekog materijala, što mu daje najbolje karakteristike iz oba svijeta, ističe Allen Ehrlicher sa sveučilišta McGill. Napravljen je od čvrstih komada krede, između kojih se nalaze slojevi mekih proteina koji su visoko elastični. Ova struktura daje izuzetnu čvrstoću, što je čini 3000 puta jačom od materijala koji je čine, objašnjava Ehrlicher.

Do sada je staklena zaštita ekrana pametnih telefona uvijek balansirala između velike čvrstine i transparentnosti, ističe Ehrlicher, međutim dodaje da je njihov novi materijal, ne samo tri puta jači od normalnog stakla, već je i pet puta otporniji na lomljenje. Kanadski znanstvenici su replicirali bisernu arhitekturu, rezultirajući izuzetno jakim prozirnim materijalom koji se može jeftino i jednostavno proizvesti.