FOTO/VIDEO  Dobro, bolje, UHD TV

UHD TV, Samsung UE55F9000,  FullHD

Prvi UHD televizori su stigli tijekom 2013., ostavili su nas bez daha kvalitetom slike ali nažalost i cijenom koja je u pravilu bila oko 30.000 kn ili više za 55″ modele.
Stoga se postavljalo logično pitanje: bacaju li se prvi mačići u vodu, te vrijedi li kupiti UHD televizor već danas? Odgovor je tada bio ne, no danas vrijede druga pravila...
Zašto ne bi ste trebali kupiti gotovo niti jedan 2013. UHD televizor? Prvenstveno zbog standarda video kompresije, koji je tek nedavno definiran. Dakle, zbogom H.264/MPEG-4 AVC, dobrodošao HEVC (High Efficiency Video Coding, 9/2013), a još bolji H.265 je definiran tek u siječnju 2014. Detalji o algoritmima video kompresije spadaju u tehnikalije kojima ovdje nije mjesto, recimo samo da će HEVC i H.265 filmovi imati bolju kvalitetu slike i manju veličinu datoteke.
Pogađate u čemu je caka? Većina 2013 UHD televizora ne može, i neće moći prikazivati HEVC i H.265 kodirane filmove (jer je njihova dekompresija zahtjevnija)! Da ne spominjemo izostanak HDMI 2.0 konektora, koji jedini omogućava gledanje UHD filmova u 60 sličica u sekundi. Prisjetimo se sada i cijena UHD televizora.

Recept za katastrofu je ovdje...
No sve navedeno ne vrijedi za Samsung F9000, zbog genijalne ideje koju korejci guraju već neko vrijeme, no koja i nije bila toliko bitna za FullHD televizore.
Naime, Samsung F9000 je nadogradiv na sve nove standarde i time praktično ne može zastarjeti. Kutija s konektorima sa stražnje strane, One Connection Box, sadrži ujedno i procesore slike. Drugim riječima, kupnjom novog One Connection Boxa dobit ćete aktualnu tehnologiju, kao da ste kupili potpuno novi TV. S obzirom da LCD matrice sporo zastarijevaju, te da F9000 koristi trenutno najbolju (PSA) matricu, ovaj TV će biti aktualan godinama. Samsung obećava nadogradnju na godišnjoj razini, a 2014 One Connection Box će uskoro biti dostupan i u Hrvatskoj po još neobjavljenoj, ali (neslužbeno) povoljnoj cijeni.Dodajmo tome i novu cijenu Samsunga UE55F9000, koja je senzacionalno niskih 16.400 kn (ostali konkurenti su još u klasi 24.000 kn naviše!) i jasno je da uz ovakvo stanje stvari konkurenciju možete slobodno zaboraviti.
No, kakva je kvaliteta slike? Kako radi skaliranje na supervisoku rezoluciju od 3840 x 2160? Je li SD program uopće gledljiv na Samsungu F9000?
Opremljenost, izrada, mogućnosti

Pored glavnog featurea - UHD rezolucije - F9000 zna prikazivati i 3D sliku, donosi tanak dizajn i minijaturni okvir te općenito izvrsnu kvalitetu izrade. Ljepota je u oku promatrača, no priznat ćemo da nam serija F8000 djeluje atraktivnije. Očito je da F9000 njeguje klasični premium dizajn, što zapravo znači da neće zastarjeti.Samsungov TM1290 daljinski upravljač je izvrsne kvalitete, s aluminijskim kućištem, touchpadom i raščišćenim dizajnom. Touchpad radi dovoljno precizno, a iako zbog malog broja tipki traži navikavanje, posebice kod starijih korisnika, ovo rješenje je po pitanju praktičnosti bolje od nekih konkurentskih.
Testni Samsung UE55F9000 nije imao novi One Connection Box, što znači da nije mogao čitati nove HEVC datoteke. To rješava hardverska nadogradnja (novi Connect Box), koja dolazi prije ljeta. Smart TV platforma je osvježena na 2014 modelima, ali i dalje će imati tri glavna početna zaslona (Apps, Social, Photos-Videos-Music) kao i 2013 televizori.
UHD panel koristi PSA LCD matricu (unaprijeđeni S-PVA), s bitno boljim vidljivim kutom (na razini dobrih IPS televizora!) uz zadržane dobre osobine poput izvrsnog kontrasta. Micro Dimming Ultimate brine za vrlo dobru homogenost, dok je vrhunska brzina odziva postignuta 200 Hz panelom te skenirajućim pozadinskim osvjetljenjem. U praksi, ovo je najbrži LCD televizor koji smo ikada testirali - F9000 bez problema razdvaja oko 1900 linija na FPD Benchmarku.
Ostala opremljenost je na nivou - ugrađen WiFi čip koji podržava i WiFi Direct, PVR,
dva tunera, AllShare te sada već tradicionalno ponajbolji media player na televizorima općenito koji vrti sve bitne formate. Isto vrijedi i za web browser, koji radi vrlo dobro.Kvaliteta slike i zvuka

Recimo odmah - skaliranje je izvrsno! Čak i kad gledate SD TV program (pravi grijeh na ovakvom televizoru...). Razlike u kvaliteti slike kod prikaza niske SD rezolucije u odnosu na FullHD televizore je vrlo mala, vidljiva možda tek kod usporedbe oba uređaja jedan pored drugog.
Drugim riječima, dobar SD signal izgleda vrlo dobro, oštro i s mnogo detalja - to je svakako ugodno iznenađenje. HD MKV film također izgleda izvrsno, posebice ako gledate kvalitetan FullHD materijal koji ne samo da ne zaostaje za FullHD televizorima, nego izgleda bolje! Za to je zaslužno kvalitetno procesiranje, te veća gustoća piksela koja poboljšava čistoću boja.Pripazite jedino na kontrolu oštrine, jer relativno rano radi dvostruke rubove. Također, isključite redukciju šumova te koristite Cinema mod.
Naravno, UHD demo sadržaj izgleda božanstveno. Razina detalja je upravo nevjerojatna. Dodajte toj kombinaciji vjerne boje, izvrstan kontrast, izvrstan vidljivi kut i vrlo dobru homogenost i dobit ćete jedan od najboljih televizora na svijetu.
Interpolacijski procesor je vrlo dobar, što je na ovako velikoj dijagonali bitno jer se svi nedostaci lakoćom uočavaju. Tradicionalno je odijeljena deblurr i dejudder komponenta, a iako većinu vremena radi potpuno glatko i bez previše artefakata, u nekim scenama slika zna trznuti, usprkos dejudderu na maksimumu.
No, glavno je pitanje što je sa UHD sadržajem? trenutno je stanje loše, no to će se uskoro promijeniti: Samsung priprema pedesetak UHD filmova koji će biti dostupni do kraja godine za download, pa ćete te filmove gledati putem USB Media playera s diska ili memorijskog sticka.
Kvaliteta zvuka je dobra, ali definitivno nije impresivna poput kvalitete slike. Srednji tonovi su vjerni pa su dijalozi čisto reproducirani, no visoki tonovi i basevi zaostaju. Za pravi doživljaj preporučamo kvalitetno kućno kino ili soundbar.
[stextbox id="info"]Kupiti Samsung F9000 ili ne? UHD sadržaja trenutno nema, no to će se uskoro primijeniti, a dolazi i hardverska nadogradnja. Time Samsung jamči besprijekornu reprodukciju svih sadržaja s novim video codecima u godinama koje dolaze. Konkurencija to ne nudi, a uz to je i znatno skuplja. Prisjetimo se: prije pola godine cijena Samsungovog UHD televizora je bila viša od 30.000 kn, danas je 16.200! Konkurencija slabijih karakteristika kreće od 24.000 kuna naviše. S obzirom da je cijena F9000 u razini kvalitetnog 55″ FullHD televizora, koji nema nikakve prednosti pred F9000, dileme nema; kupujete li TV za tu svotu, kupite Samsung UE55F9000 koji s lakoćom osvaja Grand Prix i Best Buy nagradu.[/stextbox]
[stextbox id="warning"]
Specifikacije Samsung UE55F9000
Zaslon: 55″ (140 cm), UHD (3840 x 2160), PSA matrica, Glossy AR filtar
Clear Motion Rate 1000 Hz (200 Hz panel + sknirajuće pozadinsko osvjetljenje)
Mogućnosti: Smart TV s Quad Core procesorom, prepoznavanje pokreta i govora, 3D, metalni daljinski upravljač s touch padom.