D-LINK DIR-615 mreža za sve

D-LINK DIR-615 ,  bežični usmjernik
Uz povoljnu cijenu nameće se kao izvrstan odabir za sve one koji žele poboljšati kućnu ili uredsku mrežu.

Zahvaljujući online trgovini Conrad na test nam je stigao D-Link DIR-615.
Dimenzijama zaista malen, ali performansama i mogućnostima zaista moćan bežični usmjernik, odnosno bežična pristupna točka. Uz povoljnu cijenu od samo 269 kuna nameće se kao izvrstan odabir za sve one koji žele poboljšati kućnu ili uredsku mrežu.
Spreman za rad
D-Link DIR-615 dolazi u praktičnom pakiranju gdje odmah na prvu imamo uvid što ovaj uređaj može i za što će biti najpogodniji. U kutiji, osim uređaja, stiže i mrežni kabel te strujni kabel, upute i CD za postavljanje uređaja. Valja spomenuti da je uređaj uz pomoć CD-a moguće vrlo jednostavno i brzo postaviti za rad i bez iskustva u postavljanju bežičnih mreža. Ovakav pristup svidio nam se jer bežične mreže i njihovo postavljanje približava i manje iskusnim korisnicima.
Standard na N-tu
D-Link DIR-615 podržava N standard bežičnog povezivanja i to do brzine prijenosa od 300 Mbit/s. Za one naprednije korisnike ovo znači prijenos podataka bežičnom mrežom i surfanje internetom više korisnika bez međusobnog ometanja i efekta zagušivanja mreže. Ovo će se svakako svidjeti igračima koji su posebno osjetljivi na povećanje latencije i opadanje brzine prijenosa. Prelazak s pomalo zastarjelih uređaja koje isporučuju telekomi na D-Link DIR-615 poput vožnje je iz malog gradskog u supersportski automobil. Naravno, DIR-615 podržava i starije standarde, tako da nema bojazni od eventualnih poteškoća s kompatibilnošću. Ako ipak trebate žičani način povezivanja, tu su i četiri LAN porta za žičano povezivanje. Pored njih mjesto je pronašao i WAN konektor kojim povezujemo D-Link DIR-615 i modem od telekoma koji je povezan na Internet. Usmjerivač DIR-615 nudi integriranu funkciju vatrozida za zaštitu mreže i podataka. Dvostruki NAT/SPI vatrozid sprječava napade s interneta. Za one kojima je sigurnost uvijek na pameti, suvremeni standardi za kodiranje (WEP, WPA i WPA2) omogućuju kodiranje podataka i zaštitu od neovlaštenog pristupa. Novi uređaji (npr.osobno računalo, pisač, digitalna kamera) s protokolom WPS na siguran način se mogu integrirati u mrežu. Unosom PIN koda ili pritiskom na gumb automatski provode se sigurnosne postavke.
Kako proširiti mrežu?
Ako ste u nedoumici kako proširiti mrežu kod kuće ili u uredu, donosimo najkraći mogući način kako ovo učiniti bez problema. Nakon kupovine D-Link DIR-615uz pomoć priloženog CD-a prateći jednostavne upute najjednostavnije ćete konfigurirati i postaviti uređaj spremnim za rad. Nakon ubacivanja CD-a u određenom trenutku biti ćete upućeni povezati D-Link DIR-615 s računalom i u nekoliko trenutaka uređaj će biti spreman za rad. Sada ste na njemu postavili naziv svoje nove bežične mreže koju ćete moći dalje koristiti. Međutim, prije toga potrebno je na modemu od telekoma isključiti bežičnu mrežu kako ne bismo imali dvije istovremeno aktivne mreže. Ovo ćete najjednostavnije učiniti ako vaš modem ima dediciranu tipku za paljenje i gašenje bežične mreže, a koju modemi često imaju na sebi. Ako to nije slučaj, svakako valja se obratiti službi za korisnike. Zadnji korak je povezivanje novog D-Link DIR-615 uređaja i modema. Ovo ćemo napraviti pomoću priloženog mrežnog kabela koji ćemo ukopčati u WAN port na DIR-615 i na jedan od portova na modemu od operatora. Ovim zadnjim korakom najjednostavnije smo nadogradili našu mrežu na novi standard. Svakako ako niste napredniji korisnik i niste sigurni kako ovo izvesti, naša je preporuka obratiti se stručnijoj osobi.
Conrad za veliki izbor
D-Link DIR-615na test nam je ustupio Conrad. Ova online trgovina nudi širok spektar uređaja, a svakako među bogatom ponudom tu su i brojni mrežni uređaji. Pored bežičnih pristupnih točaka i usmjernika kakav je testirani D-Link, ovdje možete pronaći i brojne druge uređaje. Svakako, naš je savjet pogledati i Powerline uređaje koji omogućavaju proširenje kućne ili uredske mreže korištenjem strujnih instalacija.