FOTO/VIDEO  Dama s legendarne novčanice od tisuću dinara: Ukrali su moj lik

1000 dinara
Naime, njezin je portret krasio novčanicu od tisuću dinara punih 15 godina, ali nedavno je doživjela neugodno iznenađenje saznavši se slika s "hiljadarke" sada nalazi na pakiranju prosenog brašna.

Ipak, "dami s novčanice" ne smeta sam proizvod već činjenica da ispod slike ne stoji ime autora - njezinog supruga, poznatog srpskog slikara i grafičkog dizajnera Andrije Milenkovića.

Inače, Milenković je osmislio grafička i likovna rješenja za spomenutu novčanicu, a Blic piše i kako tome svjedoči i podatak da u 15 godina postojanja (od 1975. do 1990.) ova novčanica nikada nije falsificirana jer je čini više od 40 tisuća linija sivih nijansi.

U svakom slučaju, lik djevojke koja u ruci drži grozd, slikar je napravio prema liku svoje supruge Ružice, a ona se danas bori kako bi sačuvala autorsko pravo pokojnog supruga.

U razgovoru s novinarima Blica ispričala je svoju stranu priče.

"Rođakinja koja kupuje to brašno odmah mi je javila da je proizvođač na pakiranje stavio moj lik s novčanice. Bila sam uzbuđena, ali isprva nisam slutila da je moj lik zapravo ukraden jer nigdje na pakiranju ne piše ime autora", govori Ružica i nastavlja: "Ništa ne zamjeram proizvođaču jer je Narodna Banka Srbije ta koja je dužna brinuti o novčanicama koje više nisu u opticaju i njihova je obaveza kontrolirati kako se te novčanice reproduciraju. Zanima me uzima li Narodna banka Srbije naknadu za korištenje novčanice u komercijalne svrhe".

Odgovarajući na žalbu Ružice Milenković, Narodna banka tvrdi da proizvođač brašna ne mora navesti ime Andrije Milenkovića ispod njegovog djela.

Naime, reprodukcija starih novčnica moguća je čak i kada nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti, ali samo ako ta reprodukcija ne izaziva pogrešno uvjerenje da je novčanica i dalje u opticaju. Ipak, u drugom dijelu odluke na koju se pozivaju, navodi se da je suglasnost za reprodukciju novčanice neophodna.

"Suprug je prenio imovinsko pravo na Narodnu banku Srbije. Ona to pravo odbija zaštiti. Ali, mom suprugu nitko ne može oduzeti moralno pravo i ja ću se svim snagama boriti da to pravo sačuvam", zaključuje Ružica.