FOTO/VIDEO  Da je živ Toše Proeski bi danas slavio 36. rođendan

Toše Proeski
Toše je karijeru započeo kada je imao svega 10 godina, fascinantnom izvedbom "Ave Marie".

Proeski je sa 15 godina već nastupao na festivalu Makfest, a nakon što je s Tonijem Cetinskim 2004. godine snimio hit "Lagala nas mala" osvojio je i hrvatsku publiku. S pjesmom "Srce nije kamen" našao se na vrhu mnogih glazbenih lista.

Svoj prvi album "Negdje u noći" izdao je 1999. godine i održao svoj prvi samostalni koncert. Usprkos tome što je nizao uspjehe, ostao je skroman. Pobijedio na međunarodnom glazbenom festivalu "Slavjanski bazar" u Bjelorusiji 2000. godine.

Godine 2002. kreće na turneje van granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjesmom "Life", gdje je osvojio 14. mjesto. Nakon pobjede na Hrvatskom radio festivalu Toše je izvjavio: "Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima".

Imao je velike hitove sa Esmom Redžepovom, Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom.

Osim pjevanjem, Toše se bavio i humanitarnim radom kao UNICEF-ov poslanik dobre volje, a zbog učinjenih dobrih djela 2002. godine primio i priznanje Majke Tereze.

Njegova pjesma "This world", snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.

Nažalost, karijeru koja je obećavala i njegov mladi život naprasno je prekinula prometna nezgoda. Toše Proeski poginuo je oko 6:20 sati, 16. listopada 2007. godine na autoputu A3, na putu iz Skopja za Zagreb.

Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerka, Ljiljana Petrović, koja je lakše povrijeđena, spavala je u trenutku nezgode baš kao i Toše.

Nažalost, pjevač je na mjestu preminuo od posljedice povrede kičme. Istraga je pokazala da se zračni jastuci u trenutku nezgode nisu otvorili. Toše Proeski prije smrti je snimio brojne pjesme koje nije stigao da objavi. Jedna od njih je " If You Wanna Leave Me".