Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu

rakija, rakija viljamovka, alkoholna pića, konzumacija alkohola, šljiva, pečenje rakije
Ako je šljiva urodila zarada je bila sigurna: pekao se pekmez, sušila SE za zimu, a najviše SE PEKLA rakija. U 19. stoljeću pečenje rakije je obavljano u lončarskim kazanima, odnosno kotlovima. Svi dijelovi su bili od pečene zemlje. Poslije su ih zamijenili oni od kovine. Bogatiji Šokci su nekada u okviru svojih okućnica imali pecare, posebne prostore zapečenje rakije s kacama i rakijskim kotlom, kazanom, a svi drugi najčešće su posuđivali rakijske kotlove od njihovih vlasnika za pečenje svoje rakije, kako se to i danas radi, na ušur, na ujam. Naknada po kotlu obično je bila 1 litra rakije.

Prije pečenja rakije šljiva je ostavljena određeno vrijeme da omekša u velikim drvenim kacama, najčešće tri tjedna. Kace su bile zapremine 25-28 akova (1 akov = 50 litara). Šljiva je destilirana procesom pečenja u rakijskom kotlu, pretvaranjem pare i njihovom kondenzacijom kada se tekućine pročišćavaju, odnosno razdvajaju sastojci smjese, što je najčešće trajalo oko dva sata, nakon čega se dobivao destilat različite kakvoće.

U najvećem broju sela Šokadije, prva najača rakija u procesu pečenja, odnosno prvi mlaz naziva se bašica ili prva patoka, a najslabija zadnja rakija - patoka. Smatra se da je rakiju najbolje spremiti i držati u dudovom buretu, po kojem je znala dobiti specifičan miris, ukus i posebnu zlatnu boju. Općenito se kaže kako je najbolje da odleži, što starija to bolja.
Za pravog Šokca pečenje rakije nije samo puki posao koji se odradi na brzinu nego višestoljetna tradicija koja ima svoje zakonitosti, trud koji se na kraju isplati litrama i litrama šljivovice što ugodno grlo grije. Rakija se peče od bijelih i crnih šljiva. Tako su radili naši (pra)dide i dade. Dok se rakija peče valja nešta i prizalogajiti; iz kuće se donese slanine, probode se na štap, pa se peče. Rakija se peče na kazane. Nekada je skoro svaka kućna zadruga imala kazan za peći rakiju, a danas ih imaju samo pojedine kuće, većinom one koje imaju više šljiva. Oni koji nemaju posude tj. kazan, posude i za to daju gazdi (vlasniku) ušur jednu litru rakije po kazanu.

Da je meni nabaviti kravu,
koja daje šljivovicu pravu.
Bećarac

Pogled na vreli kom izaziva nelagodu, jer prolije li se po nekome, zaradio bi taj gadne opekline. Nastavak pečenja rakije nakon rušenja kazana zovu nastavljanje; u kazan se stavlja novi kom, a na spoj kape i peći, s kojeg je prethodno skinut stari, uvijek ide novi sloj mekinja.

Ako upitate bilo koga što je univerzalni lijek - kao iz topa će vam odgovoriti - rakija!

Ta kaplja mudrosti se itekako zadržala do dana današnjeg, a oni koji u Lijepoj Našoj nikad nisu okusili rakiju, mogu se vjerojatno nabrojati na prste jedne ruke! Povijest rakije seže jako, jako davno, a u njoj su uživali svi - od seljaka do članova kraljevskih dvora!

Upravo taj cijenjeni voćni destilat ne ide samo kroz grlo. Rakija, prema svemu sudeći, u medicini čini čuda! Travarica pomaže pri cirkulaciji i mamurlku, a šljijivovica ima osobito ljekovita svojstva!

Ljekovita lista ide u nedogled: lozovača liječi pčelinje ubode i otekline, a orahovac je idealno rješenje za želučane probleme i one s probavom! Slatke rakije ili likeri su prva pomoć kod ženskih tegoba! A i za muške probleme ima rješenja!

Ta kaplja mudrosti se itekako zadržala do dana današnjeg, a oni koji u Lijepoj Našoj nikad nisu okusili rakiju, mogu se vjerojatno nabrojati na prste jedne ruke! Povijest rakije seže jako, jako davno, a u njoj su uživali svi - od seljaka do članova kraljevskih dvora! Upravo taj cijenjeni voćni destilat ne ide samo kroz grlo. Rakija, prema svemu sudeći, u medicini čini čuda!

Za bol u želucu, prehladu ili gripu nema boljeg lijeka od rakije, govorili su naši stari. Dokazano je da rakija ubija sve bakterije i viruse koji se nalaze u nama, što znači da je vrlo dobra i za dezinficiranje rana uz napomenu da se tada radi o vanjskoj primjeni, što se često zaboravlja

Odlična je kao aperitiv, za jutarnje buđenje, uz kulen, uz sir i pršut, i prije i poslije ručka, navečer uz vino ili pivo (presijecanje žestokim pićem u nekim je krajevima uobičajeno), pomaže da lakše zaspite, da zaboravite, da se nasmijete! Međutim, ako niste pili domaću rakiju, niste je uopće pili!