CIA smislila nove načine prisile

mucenje
Američki psiholog James Mitchel, koji je pomogao u razvoju programa "ispitivanja na višem nivou" CIA-e koji kritičari osuđuju kao program mučenja, danas je izjavio da Amerika mora da razvija nove metode "legalne prisile".

Mitchel je, govoreći na jednom vašingtonskom institutu, istaknuo da su informacije koje su dobijene metodom insceniranja davljenja nalivanjem vodom (voterbording) nekoliko osumnjičenih, uključujući Kalida Šeika Mohameda (KSM), optuženog "mozga" napada na SAD 11. rujan 2001, bile od ključnog značaja i pomogle u spašavanju američkih života.

- Američka javnost mora da povede debatu o tome kako želi da se zaštiti - rekao je Mitchel na Institutu Amerikan enterprajz - prenosi AFP.

Pitanje koliko daleko bi Amerika trebalo da ide u ispitivanju osumnjičenih ponovo je postalo aktualno kada je novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump rekao tijekom predizborne kampanje da će "vratiti mnogo gore metode od nalivanja vodom" za osumnjičene džihadiste, mada je kasnije ublažio retoriku, podsjeća francuska agencija AFP.