Četiri načina na koje će vas meditacija dovesti do uspjeha

meditacija
meditacija
Oni svakodnevno odvajaju dio radnog vremena za meditaciju i svjedoče o tome da se ovakav pristup isplati, jer zadovoljniji i sretniji zaposleni mogu mnogo kvalitetnije i brže da obave posao.

Tekstovi različitih naučnih članaka, objavljenih na službenoj web stranici Američke nacionalne medicinske biblioteke, svjedoče o tome da redovna meditacija povećava mentalne sposobnosti. Ovo su četiri načina na koje meditacija i vas može dovesti do uspjeha.

1. Umanjuje stres

Stres je sastavni dio svakog posla. Ovo naročito važi za uredske poslove, rad u timovima ljudi i rad koji čine svakodnevni sastanci s klijentima.

Stres šteti zdravlju i uništava međuljudske odnose. Meditacija vas uči kako da imate kontrolu nad svojim emocijama. Kada postignete tu ravnotežu, mnogo lakše ćete komunicirati s ljudima, ne samo u poslovnom već i u privatnom životu.

2. Povećava fokus i koncentraciju

Žongliranje s mnoštvom obveza istovremeno, takozvani multitasking, postalo je dio svakodnevice i predispozicija je koju svaki poslodavac traži. To brzo dovodi do umora, a samim tim pada koncentracija i gubi se sposobnost usredsređenosti.

Zbog toga je meditacija ljekovita za sve vas od kojih se očekuje da radite više stvari u isto vrijeme. Ona će vam pomoći da se fokusirate samo na jednu misao i da smanjite napetost, kao i da ponovo uspijete da se usredsredite na konkretne zadatke.

3. Povećava socijalnu povezanost i socijalnu inteligenciju

Kada ste pod stresom i imate mnogo zadataka koje ne stižete da obavite, postajete netrpeljivi prema ljudima. Ljutnja i osujećenost se povećavaju i odnosi među kolegama postaju sve zategnutiji. Meditacija je odličan način da se međuljudski odnosi usklade, a posebno je važna za poslovne lidere koji, pored toga što moraju da održe skladne odnose, moraju da budu i primjer drugima.

4. Inspirira i razvija kreativnost

Kreativnost je potrebna u svakom poslu. Bez obzira na to što na prvi pogled djeluje kao da vaš posao nije inspirativan, kreativnost vam je neophodna da biste riješili probleme na koje nailazite. Istraživanja su pokazala da je meditacija od presudne važnosti kada težite tome da dođete do novih ideja i oslobodite se stega koje ih sputavaju.

Kada vam meditacija postane dio svakodnevice, primijetit ćete boljitak na svim poljima. Ona je jedan vid samousavršavanja koje je ključno za napredak ne samo u poslu već i u privatnom životu.

Ona će vas pokrenuti i motivirati da se usavršavate i na drugim poljima, da unaprijeđujete svoja znanja i steknete obrazovanje na prestižnim školama o kojima ste sanjali. Jednom riječju, to je prvi korak ka uspjehu, koji će vam olakšati svaki sljedeći.