Biste li upisali svoje dijete u ovakav vrtić?

vrtic u prirodi
... pet minuta, ili im se šetnje po šumi ne preporučuju kao dobra doza raspoloženja poslije škole, samo zato što je upravo šuma njihova škola, a glavni zadatak u takvoj šumskoj školi je igra na otvorenom, bez obzira na to pada li vani kiša, snijeg ili je dan vremenski idealan za biti vani.

I tako svaki dan, barem četiri sata...

Takve škole odnedavno mogu pohađati američka djeca vrtićkog uzrasta, od tri do pet godina, koja u takvim, sve brojnijim šumskim školama, istražuju floru i faunu, grade utvrde i penju se na stabla.

Škole, doduše, imaju pravila ponašanja, tako da sloboda nije upitna, ali se točno zna da štapovi, primjerice, nisu mačevi za igru, a odrasli i dalje djeluju kao nadzornici, no škole u kojima je šuma učionica doista su nešto novo u odnosu na statično obrazovanje, prenosi Index.hr.

U težnjama da djeci približe prirodu, takve škole njeguju niz aktivnosti za djecu. Djeca mogu na licu mjesta ispitati mikroskopom svoje okruženje, mogu bolje istražiti gljive i bilje koje pronađu u igri i učenju, iz prve ruke naučiti o životinjama koje su vidjeli ili sreli putem, učiti o važnosti stabala, a prva slova ne napisati na papiru kao sva druga djeca, nego ih ucrtati u otpadnu koru debla.

A to je tek manji dio nastavnog plana jedne od takvih šumskih škola.