Bh. konobari i radnici su najneljubazniji u regiji

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje o ispunjavanju standarda kvalitete usluge na prodajnim mjestima, koje je provela kompanija "Heraklea" iz Hrvatske u suradnji s agencijama za tajnu kupovinu u zemljama regiji.

Slovenija je zauzela prvo, dok je drugo mjesto u regiji zauzela Hrvatska, nakon koje slijede Srbija, Makedonija i Crna Gora. Bosna i Hercegovina je završila na zadnjem mjestu jer je ocijenjeno da su radnici u navedenim oblastima najneljubazniji.

U ovih šest zemalja tajni kupci su od 17. svibnja do 22. lipnja posjetili 800 objekata, i to auto-salone, turističko-ugostiteljske objekte, banke, maloprodaje, prodajna mjesta telekomunikacijskih poduzeća, benzinske crpke, supermarkete i lokale.

"Tajni kupci su provjeravali pet osnovnih elemenata dobre usluge - pozdrav, utvrđivanje potreba odnosno želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvalnost za posjet", navodi se u rezultatima istraživanja.

Goste najčešće pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci.

"U Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca, dok su u BiH u toj kategoriji najlošiji. U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se ne bi moglo reći za BiH, koja je i u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat", stoji u istraživanju.

Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji. U zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u autosalonima, dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo, gdje je poštovano nešto više od 80 posto standarda kvalitete usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.