Započela proizvodnja prvog električnog BMW SUV-a

Započela proizvodnja prvog električnog BMW SUV-a
BMW

Prvi BMW iX3 sišao je sa tvorničke trake pogona u Chenyangu u Kini. BMW kasni za konkurencijom kada je riječ o SUV modelima na struju, a iX3 je pokušaj da se ovaj zaostatak nadoknadi, piše B92.

Automobil koji se pravi u okviru zajedničke BMW-Brilliance Automotive (BBA) kompanije dijeli proizvodnu traku sa konvencionalnim BMW-om X3 sa SUS motorm. BMW iX3 je uoči početka serijske proizvodnje detaljno testiran kako bi proizvođač bio potpuno siguran da svi njegovi sklopovi, uključujući softver, funkcioniraju besprijekorno.

Kako kažu u BMW-u, provedeno je 128 mehaničkih i 994 softverska ispitivanja u okviru statičkog testiranja, a zatim i 140 funkcionalnih testova.

Njemački proizvođač održao je premijeru modela iX3 polovinom srpnja, a u okviru ovog automobila debitirala je i nova generacija eDrive pogonskog sistema za vozila na struju, koja uključuje bateriju kapacietat 80 kWh i novi elektromotor od 285 KS i 400 Nm.

BMW iX3 je u stanju da pređe do 460 km sa punom baterijom, mjereno prema WLTP standardu. Snaga elektromotora se prenosi samo na zadnje točkove, pa se može reći da je ovo BMW sa tradicionalnom pogonskom postavkom. Od 0 do 100 km/h BMW iX3 stiže za 6,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.