XIAOMI NA 4 KOTAČA Najavljeno da će imati 660 'konja' i koštati 19.000 eura

Xiaomi električmni automobil SU7
xiaomi

Kineski tehnološki gigant, kod nas najpoznatiji po svojim pametnim telefonima i električnim romobilima, konačno je i službeno najavio ono o čemu se duže vrijeme pisalo i govorilo.

Xiaomi je ove nedjelje i službeno najavio da kreće u proizvodnju električnih automobila, čiji su se prvi renderi pojavili još početkom godine. Taj električni sedan će, kako je potvrđeno, uskoro postati prvi automobil na kineskom tržištu sa Xiaomi-jevim znakom na haubi.

Kompanija je od kineskih vlasti ovih dana zatražila dozvolu za puštanje u prodaju modela Xiaomi SU7, koja uprvo prolazi kroz proces homologacije, istovremeno otkrivši njegove osnovne karakteristike.

Xiaomi SU7 je sedan dužine 4.997 milimetara, sa međuosovinskim rastojanjem od točno tri metra (3.000 mm). Automobil je širok 1.963, a visok 1.455 milimetara.

Budući kupci će, kada je o pogonu riječ, moći birati između dvije varijante: pogon samo na zadnje ili na sva četiri kotača. Kod prve verzije, zadnju osovinu će pokretati elektromotor snage 295 "konja". Drugu, snažniju verziju će, osim tog motora, pokretati i prednji motor od 368KS. To znači da će ukupna deklarirana snaga koja će pokretati snažnijeg Xiaomi-ja SU7 ukupno iznositi – čak 663 konjskih snaga.

Dvije različite verzije će imati i različite maksimalne brzine. Tako će jednomotorna moći razviti maksimalnih 210 km/h, dok će dvomotorna moći da "tjera" sve do 265 na sat. Informacije o kapacitetu baterija i dometu vožnje sa jednim punjenjem još nisu objavljene.

U ovisnosti od verzije i razine opreme, masa praznog vozila iznosi između 1.980 i 2.205 kilograma. SU7 se nudi sa dvije različite veličine kotača, od 19 ili 20 inča, a tu je kao opcija i mogućnosti ugradnje lidara za (polu)autonomnu vožnju.

Infotainment sustav automobila Xiaomi je opremio svojim novim HyperOS operativnim sustavom.

Kada konačno stigne u salone, Xiaomi SU7 će kupcima biti ponuđen u tri različite varijante, u ovisnosti od kombinacije tipa pogona i paketa dodatne opreme. One će, slično kao kod pametnih telefona, u imenu dobiti prepoznatljive "dodatke" i nositi nazive: SU7, SU7 Pro i SU7 Max.

Iako tehnološki gigant sa velikim brojem različitih proizvoda u svom katalogu, Xiaomi nije sam u ovom projektu. Tako će motore za njihov prvi elektromobil proizvoditi šangajska (kinesko-njemačka) kompanija United Automotive Electronic Systems.

Sadržaj se učitava...

Za pogonsku LFP (lithijum-željezo fosfat) bateriju zadužen je poznati kineski proizvođač BYD, već prilično etabliran u svijetu elektromobilnosti. Kompletiranje prvog Xiaomija na četiri kotača obavljat će se u pogonima komapnije Beijing Automotive Industry Holding (BAIC).

Proizvodnja Xiaomija SU7 počinje u prosincu ove, a prve isporuke novog električnog automobila na kineskom tržištu mogu se očekivati tijekom veljače sljedeće, 2024. godine. Početna cijena bi, prema nepotvrđenim informacijama, trebala iznositi oko 149.000 juana, odnosno oko 19.000 eura.