VRUĆINA Savjet vozačima: Ne vozite u najtoplijem dijelu dana

Vožnja
Ilustracija

Auto-moto društva u BiH savjetuju vozačima da zbog visoke temperature zraka ne putuju u najtoplijem dijelu dana već da na put kreću u ranim jutarnjim ili kasnim posljepodnevnim satima. Ukoliko ipak putujete tijekom dana, pravite češće pauze. Savjetuju opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnog preticanja.

Izmjene u redu vožnje aktualne su na cestovnim pravcima Ljubinje-Trebinje, Crna Rijeka-Bjelajce, Tedin Han-Križ (granica sa FBiH), na području Šamca, gdje se u Tišini gradi pješačka staza, Brčkog u kojem se u naselju Ilićka gradi kružni tok, te na području Banjaluke, Doboja, Vlasenice, Prijedora, Broda, Kotor Varoši, na cestama Drinjača-Milići-Vlasenica, Krupac-Bogatići, u općinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina i Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika.

Zbog klizišta, jednom trakom, promet se odvija na regionalnoj cesti Ukrina-Gornja Vijaka. U tijeku su i radovi na regionalnoj cesti Šekovići-Caparde. U FBiH radovi se izvode u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), a u funkciji su alternativni pravci.

Aktualne su i sanacije mostova u mjestu Semizovac na dionici Sarajevo-Tuzla preko rijeke Ljubine, u naselju Reljevo na magistralnoj cesti Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu.

Na magistralnoj cesti Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati prometuje se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prijelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prijelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prijelazu Doljani. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.