Vožnja na plin i opravdanosti ugradnje LPG sustava

lpg, opel, ušteda, lpg, plin, LPG sustavi, Landi Renzo
O isplativosti vožnje na plin i opravdanosti ugradnje LPG sustava u automobil često se lome koplja. Zbog toga smo se sami okušali vozeći vozilo na plin, pa donosimo naša iskustva.
Čim se cijene benzina počinju dizati, aktualizira se tema o isplativosti vožnje na plin. Kako i ne bi, kad litra eurosupera 95 trenutno varira (plus-minus devet kuna), a litra ukapljenog naftnog plina je i više nego upola manje, samo oko četiri kune. To je 60 % jeftinije! Nikada u povijesti vožnja na LPG nije bila isplativija. U posljednjih pola godine, i to unatoč zamjetnom sniženju cijena eurosupera i dizela, vožnja na plin isplativija je za dodatnih pet posto. I dok se investicija u plinsku instalaciju (oko 8000 kn) tada isplatila nakon 18.000 km, ovih dana povrat ulaganja možete očekivati već nakon kakvih 17.500 km. Ovo su fascinantni podatci i zapravo je nevjerojatno kako stagnira prodaja i serijskih auta na plin, baš kao i ugradnja plinskih instalacija.
Brojke ne lažu
Takvi podatci o isplativosti ugradnje autoplina lako se računaju po cijeni ugradnje sustava i uštede koja se postiže vožnjom na plin. U našem konkretnom slučaju vozimo Seat Cordobu s 1,4-litrenim benzinskim motorom i LPG sustavom Landi Renzo. Automobil troši oko 8 litara benzina na 100 prijeđenih kilometara, a to je oko 72 kune za vožnju od 100 kilometara. Vožnjom na plin automobil troši oko 9 litara te je uz cijenu od oko 4 kune vožnja točno 50 % povoljnija, odnosno 36 kuna na 100 prijeđenih kilometara. Dakle, na 100 kilometara štedimo cijelih 36 kuna u ovome trenutku. Na 1000 to je 360 kuna, na 10.000 to je 3600 kuna, na 20.000 to je 7200 i tako dalje.
Tijekom godina automobilom smo prešli 100.000 kilometara vozeći se na plin, i ako se držimo ovakve računice, uštedjeli smo kakvih 36.000 kuna samo na gorivu, a to je već respektabilan iznos zbog kojeg bi se svi trebali zanimati za autoplin i LPG sustav. Ne treba izostaviti ni činjenicu kako se vožnjom na plin automobil manje troši, tiši je i općenito ugodniji za vožnju.
I dok je računica oko uštede jasna, nejasno je tko sve može ugraditi plin i koji sustav ugraditi. Naš je sustav Landi Renzo i iz osobno prijeđenih 100.000 kilometara možemo samo iskazati zadovoljstvo. Razgovarali smo s tvrtkom Autoplin Cepelin, ovlaštenim servisom za Landi Renzo sustav. Zanimalo nas je tko sve može ugraditi Landi Renzo i zašto se odlučiti za ovaj sustav.
"Svi svjetski proizvođači vozila koji prilikom sklapanja vozila na traci ugrađuju autoplin-uređaj surađuju samo s Landi Renzom. Iz ovog razloga nije slučajna popularnost Lani Renzo sustava", pojasnio nam je Sandro Matić iz Autoplin Cepelina.
Uštede su tu
- Vezano uz turbo i atmosferske motore s direktnim ubrizgavanjem benzina (oznake motora FSI, TFSI, TSI, DISI, CGI, GDI, JTS, VTI, TCE itd.), Landi Renzo ima rješenje gotovo za sva ta vozila zato što veliki broj danas novoproizvedenih vozila možete kupiti s tvornički ugrađenim plinom (takozvana bifuel vozila) i gotovo svi ti ugrađeni sustavi dolaze iz Landi Renza. Riječ je o "dedicato" uređajima koji su proizvedeni isključivo za jednu vrstu motora, što vlasniku garantira savršen rad motora prilikom vožnje na plin. Ovako i sam Landi Renzo može ponuditi sustav koji bi i inače vozač imao u svome automobilu da ga je naručio iz tvornice s LPG sustavom - rekao je Matić.
Ako se odlučite za autoplin, dakle uštede su sigurno tu, a ne treba zanemariti i značajan doprinos očuvanju okoliša. Valja samo voditi računa o ugrađenom LPG sustavu i redovnim servisima u ovlaštenom servisu poput Autoplin Cepelin. Želimo vam ugodnu, sretnu i štedljivu vožnju.

Landi Renzo
Landi Renzo sustav popularan je zato što ga ugrađuju svi "glavni igrači". To je tvornički (OEM) VW grupacija (Volkswagen, Seat, Škoda, Audi), GM grupacija (Opel, Chevrolet) i RenaultNissanDacia grupacija, Fiat grupacija (Alfa, Lancia i Fiat), PSA grupacija (Citroen i Peugeot ), Hyundai Kia grupacija, Toyota (za tržište Australije), Daimler grupacija (Mercedes-Benz) i Chrysler.