Većina vozača u BiH ne znaju da imaju pravo na besplatnu uslugu pomoći na cesti!

bihamk, vozači, BIH, pomoć na cesti
...za koje ne znaju svrhu, odnosno nisu upoznati kakve obveze i prava slijede prihvačanjem istih. Među njima je i taksa od 8 KM za informacije i pomoć na cesti - piše Travnički vjesnik. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, za registraciju i osiguranje motornog vozila potrebno je platiti od cestarine, poreza na imovinu (za vozila starija od sedam godina), osiguranja, zelenog kartona, pristojbe, preko tehničkog pregleda, naljepnice, do potvrde o vlasništvu.

Uz obvezan PDV, koji građanin mora platiti, na kraju se dođe do iznosa od skoro 500 KM.

Prema tome, ukupna sredstva koja se prikupe po osnovu registracije motornih vozila, koja su relativno velika (oko 220 milijuna KM), pravilnim utroškom bi mogla umnogome promijeniti loše stanje bh. cesta, usluge autoklubova, kao i zaštitu građana od elementarnih nepogoda - poplava, što su neke od namjena za koje se plaća prilikom registracije.

Sredstva koja fizičke i pravne osobe uplaćuju prilikom registracije, ili produženja registracije motornih vozila po osnovu cestarine, prikupljaju se na entitetskoj razini. U Republici Srpskoj sveukupan novac od cestarine plaćene pri registraciji vozila usmjerava se Javnom poduzeću Putevi RS. U Federaciji BiH taj novac se dijeli prema formuli: Direkciji za ceste FBiH 40 posto, županijama 35 posto, a općinama 25 posto.

Besplatna pomoć na cesti

Prilikom produženja registracije motornih vozila, građani moraju izdvojiti 8 KM svake godine za službe za pomoć - informacije autoklubova (SPI). S druge strane, građani nisu obavješteni koja prava po tom osnovu ostvaruju.

Naime, auto klubovi BIHAMK u FBiH i AMS RS su udruženja građana, sa prenesenim javnim ovlaštenjima, koji pružaju građanima određene besplatne usluge.

Kada su u pitanju BIHAMK-ove javna ovlasti, to su tri bilo koje besplatne intervencije, a odnose se na popravku vozila na mjestu događaja ili premještanje vozila do najbližeg servisa, maksimalno jednom mjesečno, a tri puta godišnje.

AMSRS osigurava jednu besplatnu uslugu prijevoza vozila oštećenog u prometnoj nezgodi, te prijevoz vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije, na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednom godišnje.

Građani u slučaju nezgode ili kvara zbog neinformiranosti često plaćaju usluge prijevoza automobila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od autoklubova. Često se dešava da i službenici MUP-ova, na mjestu uviđaja, vozačima ne znaju ili ne žele dati infomraciju o javnim uslugama autoklubova koje su vozači unaprijed platili.

Dakle, vozači u BiH prilikom registracije automobila stječu određena prava za koja nisu upoznati prilikom plaćanja, za takvo stanje odgovorno je Ministarstvo unutrnjih poslova kao i osiguravateljske kuće. Također na osnovu registracije automobila državna blagdajna se puni s velikom količinom novca. Odgovorne insitucije moraju više novca ulagati u trenutno lošu prometnu mrežu u BiH, jer opće je poznato da je prometna infrastruktura izuzetno bitna za razvoj države.

Vecernji.ba