VIDEO  Tražite jeftin električni automobil? Evo ga - za 1000 eura

Changli automobil
Screenshot

Najjeftiniji električni automobil na svijetu košta između 930 i 1.200 dolara, malo više od 1.000 eura, i može da se naruči preko 'Alibabe'. Ovaj automobil naručio je preko Interneta novinar američkog portala Jalopnik Jason Torchinsky i isprobao ga.

Prema njegovom mišljenju, kineski električni automobil 'Changli' potpuno je funkcionalan i nudi više nego što bi se očekivalo, prenosi Sputnik.

Cijena ovog automobila kreće od 930 dolara, ali bez baterije, dok sa njom ide do 1.200 dolara, odnosno nešto više od 1.000 eura. Uz troškove transporta i carine, američki novinar ga je platio oko 3.000 dolara, prenosi B92.

Automobil izgleda kao i drugi slični mikroautomobili, dug je 2,5 metra i međuosovinsko rastojanje mu je 1,48 metara, mada ima mjesta za tri putnika.

Sadržaj se učitava...

Težak je 323 kilograma, nosivost mu je 300 kilograma i pogoni ga motor sa 1,1 konjskom snagom. Kako je deklarirao proizvođač, radijus kretanja mu je od 40 do 100 kilometara, dok je vrijeme punjenja baterije sedam do deset sati.

Maksimalna brzina je 30 kilometara na sat, ali je novinar koji ga je kupio zabilježio da ima problema na uzbrdicama, gdje se kreće brzinom pješaka. Ipak, on je naveo i da je 'Changli' pristojno vozilo za kraće vožnje, kao što je gradska ili vožnja do prodavnice, te da više liči na pravi automobil, nego na električni skuter ili golf-vozilo.

Također, objasnio je da taj automobil ima osnovnu opremu kao i pravi automobil, doboš kočnice, brisač, grijanje kabine, pa čak i multimedijalni ekran. Karoserija je napravljena od metala, unutrašnjost je od jeftine plastike, ali Torchinsky tvrdi da je kvalitet izrade solidan.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.