FOTO/VIDEO  Novi Nissan X-Trail

Nissan X-Trail , terenac
Novi Nissanov dizajnerski potpis na prednjoj maski, započet s Nissanom Qashqai, primjetan je i na Nissanu X-Trail. Prednja LED svjetla su u tom stilu, a i maska hladnjaka, iako nešto većih proporcija također se aludira na isti potpis.

Interijer djeluje moderno, pun detalja, kvalitetnih na dodir materijala te novih tehnologija u kojem god smjeru pogledate. Sjedala su kožna, grijana, a iznad glava je veliki stakleni panoramski krov, kao dio paketa Tekna. Vozački položaj se električno podešava i na vozačkom i na suvozačkom sjedalu, s tim da se jedino vozačko može podešavati i po visini. Sjedala su udobna i za duže vožnje, ugodna su te nas nisu umarala.

Prtljažnik je s dvostrukom podnicom koja omogućuje da se smjeste sitne stvari poput kišobrana, a podnica se može i izvaditi te tako stalno imati dublji gepek. U vozilo se može smjestiti predmete dužine čak 2,6 metara, stražnja klupa preklopiva je u omjeru 40/20/40. U ponudi je samo s jednim motorom, snage 130 KS. Iako je to težak i masivan terenac s pogonom na sve kotače (4WD), motor se pokazao dobrim, snažnim te agilnim u svim uvjetima vožnje. Prvi test bio je na autocesti, a X-trail je vrlo rado posezao za višim brzinama, bez potrebe da se ide u nižu brzinu.

U vožnji nije prebučan i ne ljulja se previše. Izvan ceste caruje zahvaljujući sustavu All-Mode 4x4 s opcijom 4WD Lock za stalni prijenos na sve kotače. U automatskom režimu rada sustav stalno prati uvjete na cesti i prilagođava ravnotežu snage između prednjih i stražnjih kotača, za što bolje prianjanje na podlogu.

Tekna oprema donosi puno tehnologija. Nisu to samo ekran osjetljiv na dodir, tipke na upravljaču ili MP3 utor nego tehnologije kakve su prije nekoliko godina bile nezamislive poput Safety Shielda, Nissanova izuma. Novi X-Trail je po svemu dostojan nasljednik svojih slavnih prethodnika i automobil koji svakako treba uzeti u obzir prilikom kupnje.

 

Motor:4-cilindarski turbodizel

Obujam:1598 ccm

Snaga:96 kW/130 KS @ 4000 o/min

Okretni moment:320 Nm @ 1750 o/min

Mjenjač:ručni, 6 brzina

Dimenzije:4640 x 1820 x 1715 mm

Prtljažnik:265/550/1980 l

Maksimalna brzina:186 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h:11,0 s

Potrošnja:6,2/4,7/5,3 l/100 km

Na testu:7.1 l/100 km

Emisija CO2:139 g/km