NESTAŠICA Nova BMW vozila bez ekrana osjetljivog na dodir

NESTAŠICA Nova BMW vozila bez ekrana osjetljivog na dodir
Ilustracija

Iz BMW-a je službeno objavljeno kako će nekoliko njihovih modela automobila u narednom razdoblju biti isporučeno kupcima bez dodatna, na koji su mnogi već danas naviknuti, ekrana osjetljivoga na dodir. Naime, kao i ostatak autoindustrije, i u bavarskoj se kompaniji bore s nestašicama čipova. 

Do sada su, kažu, uspijevali većinu svoje planirane proizvodnje i ispuniti, no jasno je da tome više neće moći biti tako tijekom posljednjeg tromjesečja ove godine. Već od sljedećeg tjedna će, tako, s BMW-ovih proizvodnih linija silaziti modeli nešto smanjene funkcionalnosti, piše Autonet.

Automobili koji će se kupcima isporučivati bez ekrana osjetljivoga na dodir bit će:
Serija 3,
Serija 4 coupe i kabriolet,
Serija 4 Gran Coupe (osim i4),
Z4,
SUV-i X5, X6 i X7.

Ovi modeli će dolaziti s opcijom isključenog touchscreena. To znači da će ekran u njima ipak postojati, bit će jednak kao i kod dosadašnjih modela, ali njime se neće moći upravljati dodirom. Novi vlasnici će tako biti “osuđeni” na upravljanje funkcijama svojeg vozila i infotainment sustava putem iDrive kontrolera ili, ako takva opcija u njihovom modelu postoji, glasovnim naredbama. 

Funkcionalnosti vezane za Apple CarPlay i Android Auto ostat će netaknute. Kupci koje zapadne ovakav primjerak novoga BMW-a dobit će i kredit u protuvrijednosti od 500 američkih dolara, koji će moći biti iskorišten za kupnju neke druge dodatne opreme.