Nakon dolaska u Njemačku šest mjeseci mogu koristiti bh. vozačku dozvolu

vozačka dozvola
vozačka dozvola
Ipak, nije precizirano kada bi se točno trebalo dogoditi.

Večernji list kontaktirao je tuzlansku agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj "Hertz", gdje su nam rekli kakva je sada situacija vezana uz vozačku dozvolu u, za građane BiH, obećanoj zemlji.

Priznavanje dozvole

- Što se tiče bh. vozačke dozvole u Njemačkoj, postupak je da se u prvih šest mjeseci može voziti s vozačkom dozvolom iz BiH. Nakon toga mora se prijaviti i odraditi određena procedura da se dobije vozačka dozvola Njemačke i nakon tog razdoblja mora se prijeći na njemačke pločice, govore nam u toj agenciji.

Ljudi se raduju činjenici da će od ove godine vozačka dozvola iz BiH biti priznata za sve kategorije osim za poljoprivredne strojeve, a proces se može očekivati u prvim mjesecima 2017. godine. Prema nekim izračunima, svaki građanin će zbog toga uštedjeti blizu dvije tisuće maraka. Odluka se, prema pisanju Tanjuga, odnosi na sve one koji imaju prebivalište u Njemačkoj dulje od šest mjeseci.

Osim BiH, države koje su omogućile izravnu zamjenu vozačkih dozvola su i Francuska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Češka, Poljska, Slovačka, Cipar i Turska. S druge strane, sporazum je potpisan i sa Švicarskom, Španjolskom, Italijom, Makedonijom i Albanijom.