Kamioni iz Mostara za Bugojno moraju ići preko Posušja i Kupresa

Radovi na cesti
Ilustracija/Hercegovina.info

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnoj cesti Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava prometa na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnoj cesti Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici prometuju obilaznicom oko tunela. Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnoj cesti Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim cestama Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići) i Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama prometuje se usporeno.

Vozačima na dionici magistralne ceste Jablanica-Mostar (poslije mosta Begića i Begovića), iz BiHAMK-a skreću pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolnik.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na GP Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prijelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na graničnim prijelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prijelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.