15 milijuna dizelaša mora napustiti Njemačku?

Posao mu očito nije lagan, u prekjučer je sud objavio da je svoju odluku odgodio za utorak. Ništa čudno, eventualna odluka kojom bi se potvrdile presude sudova u Stuttgartu i Düsseldorfu zakonski bi izvan funkcije stavila 15 milijuna tako pogonjenih vozila koja se danas kreću njemačkim cestama, piše Večernji List.

Uložili tužbu..

Ekološke udruge sudovima u spomenuta dva grada uložile su tužbu temeljenu na tome kako su dozvoljene granice štetnih dušikovih oksida znatno premašene, tvrdeći čak da je u nekim gradovima to tako već godinama. Gradovi su to prihvatili. Čuvarima okoliša nije bila prihvatljiva ponuda proizvođača da se odmah napravi nadogradnja elektronike na motorima 5,6 milijuna vozila, traženo je da se u cijelosti izmijene sustavi ispuha. Procjenjuje se da bi to stajalo 14,5 milijardi eura samo u slučaju vozila s Euro 5 standardom, dvostruko toliko ako se ide na sva dizelska vozila u Njemačkoj. No tada su savezne države uložile žalbe na odluke lokalnih sudova u spomenutim gradovima.

Gradovi mogu donositi odluke

Andreas Korbmacher i njegovi kolege ne donose odluku o zabrani dizelaša koja će nastupiti trenutačno. Oni odlučuju o tome imaju li njemački gradovi kao entiteti pravo na zabranu dizelaša. Sami gradovi mogu donositi odluke o zabranama koje opet mogu biti različite prirode. Napetost je ogromna. Primjerice, u Münchenu bi brzo iz prometa moralo biti povučeno barem 20 posto dizelaša, a 18 milijuna eura potrošili bi na postavljanje 130.000 oznaka o zabrani za dizelaše.

(BIS)