7 razloga da napokon trebate početi klizati

7 razloga da napokon trebate početi klizati

1. ...poboljšava ravnotežu

Klizanje nam pomaže da poboljšamo ravnotežu kroz zabavnu i opuštajuću tjelovježbu. Klizanjem po vrlo skliskoj površini brzo ćete se istrenirati kako da ostanete na nogama.

Dok kližemo, stojimo na malom nožu koji nam je smješten po sredini stopala te moramo balansirati da bismo održavali ravnotežu.To je kao da imate malu privatnu balans dasku. Klizanje je dobro i za rješavanje deformacija stopala, poput spuštenog stopala, jer su klizaljke čvrste izvana, a mekane iznutra tako da se prilagođavaju stopalu, kaže Ivana Gagro, trenerica umjetničkog klizanja u Klizačkom klubu Medveščak.

2. ...jača zglobove i gležnjeve

Sinkronizirane kretnje potrebne da bismo se klizali pružaju zglobovima i mišićima odličnu tjelovježbu te će u vrlo kratkom roku zglobovi i gležnjevi postati fleksibilni. S obzirom da je se klizanje bazira na brzim pokretima nogu i jakim koljenima, za zglobove će to biti odlična vježba te ćete u kratkom vremenu primijetiti koliko su fleksibilniji.

3. ...izgrađuje sve skupine mišića

Klizanje je vrlo kompleksan sport i zahtijeva interakciju svih mišića što znači da nam dok kližemo rade apsolutno sve mišićne skupine, odnosno kompletno tijelo. Klizanje poboljšava kondiciju, pomaže kod mršavljenja te ima još bolji učinak od rolanja jer led traži puno jače odraze i kontrakcije mišića. Klizanje je također učinkovitije i od trčanja i vožnje bicikla, objašnjava Ivana Gagro.

4. ...je odlična kardio-tjelovježba

Aerobno vježbanje važan je aspekt kardiovaskularnog zdravlja, a klizanje pruža odličnu aerobnu tjelovježbu. Najbolje kod klizanja je to da dobijete odličnu kardio tjelovježbu bez da uopće imate osjećaj da vježbate.

Rekreativno klizanje dobro je za kompletan kardiovaskularni sustav, naročito za djecu koja su astmatičari i koja imaju problema s alergijama. U Klizačkom klubu Medveščak puno je djece kojoj čak i liječnici savjetuju da se počnu baviti klizanjem kako bi se ublažili simptomi astme i alergija, ističe Ivana.

5. ...poboljšava izdržljivost

Klizanje zahtijeva energiju tijekom dužeg vremenskog perioda zbog čega je odličan način za izgradnju izdržljivosti. Što se duže kližete to ćete više poboljšati izdržljivost ne samo za klizanje nego i za druge sportove i fizičke aktivnosti.

6. ...pomaže u mršavljenju i održavanju tjelesne težine

Želite li smršavjeti ili održati željenu kilažu, klizanje će vam pomoći u tome jer ćete, dok se kližete i zabavljate, sagorijevati kalorije. U sat vremena klizanja možete sagorjeti između 300 i 650 kalorija, ovisno o tome kojom jačinom kližete.

7. ...djeluje poput mentalnog fitnesa

Svježi zrak i zimsko sunce, kao i društvo prijatelja i obitelji uvelike nam pomaže da se opustimo nakon tjedna punog posla i stresa. Klizanjem također jačamo i vlastito samopouzdanje. Klizanje je jedan od najzabavnijih načina vježbanja, naročito ako kližete vani kada možete uživati u pejzažu i prirodi.

Da biste osjetili učinke klizanja, dovoljno je da kližete dva do tri puta tjedno po pola sata. Nikada nije prekasno početi klizati, na klizaljke možete prvi put stati i sa 70 godina, bitno je samo da se dobro zaštite. Na led se na izlazi bez rukavica, kape (djeca nose kacige) i štitnika koji su naročito važni kod starijih osoba.

I umjetničkim klizanjem možete se početi baviti u odrasloj dobi. U svijetu postoje 60-godišnjakinje koje kližu svoje programe, skaču, vrte piruetice', zaključuje trenerica umjetničkog klizanja Ivana Gagro.

Izvor: zadovoljna.hr