7 navika kojih se treba odreći kako se ne bi prehlađivali zimi

navike, zima, prehlada, zima, prehlada, zima, Hrvatska

1. Disanje na usta dok smo vani

Kad dišete kroz usta ne možete zagrijati zrak niti ga ovlažiti što povećava vjerojatnost od razvoja angine. Opustite se i jednostavno dišite kroz nos, polako i duboko.

2. Pokrivamo usta i nos šalom

Iako nas to grije ponekad to može biti još gore za nas. Npr. kada je jako hladno. Tada se izdahnuti zrak može pretvoriti u led ako padne direktno na šal ili kaput. Tada će vam biti još hladnije, a zbog toga riskirate anginu, bronhitis i iritaciju kože, piše Brightside. U redu je pokriti lice, ali nemojte pokrivati nos.

3. Trčimo doma dok se tresemo od hladnoće

Ako ste vani po niskim temperaturama dobro je ugrijati se negdje na par minuta, ali potom nastavite dalje. Nemojte trčati kući kada vam je hladno jer će vam tada biti još hladnije i gore.

4. Nosimo preusku odjeću i obuću

U ovom slučaju smrznut ćete se prije nego ako nosite udobnu i širu odjeću i obuću. Zrak između slojeva zapravo vas grije.

5. Pijemo tople napitke prije izlaska iz kuće

Ako je vani jako hladno, bolje je prije izlaska popiti čašu vode ili bilo što sobne temperature jer ako popijete topao napitak vaše tijelo će gubiti toplinu prebrzo i zato će vam vrlo brzo biti hladno. Vrući čaj ili kava povećavaju cirkulaciju i poboljšavaju obrambene mehanizme tijela, ali također proširuju krvne žile.

6. Izlazimo van gladni

Da bi tijelo proizvodilo dovoljno tjelesne topline potrebna mu je energija jer ćete se u protivnom smrznuti čim izađete van. Zato treba jesti već na sam znak gladi. Ne čekajte napadaj gladi.

7. Grijete se alkoholom dok ste vani

Bit će vam toplije samo 30-40 minuta nakon napitka. Potom će se tijelo naglo početi hladiti.

Izvor: 24sata.hr