10 razloga zašto će ovo biti najbolje ljeto ikada

1. Zbog klimatskih promjena možda nikada neće niti prestati


Ako već želite uživati u životu, naučite se misliti pozitivno. Mnogo je stvari rečeno o čovjekovoj odgovornosti prema prirodi i o tome kako je on najveći krivac za globalno zatopljenje. Planet Zemlja je vjerojatno počeo na cijelu našu vrstu gledati kao na neki oblik nametnika pa ga se želi riješiti u nizu potresa, poplava, požara i bizarnih događaja koji uključuju sve od nekontroliranog izlijevanja nafte u more ravno iz zemljine utrobe pa do izbacivanja vulkanskog pepela u zrak ravno, opet, iz zemljine utrobe. Preuzela je kontrolu pa je vjerojatno kasno da išta učinite, stoga se izvalite na sunce i uživajte. Samo pazite da ne izgorite.

2. Vjerojatnost da nemate love da ga provedete na nekom pristojnom mjestu povećava vjerojatnost da se dobro odmorite, a pri tome i zabavite


Novac će vam više stvarati probleme ako ga imate, nego ako ga nemate. Daje vam mogućnost izbora i, važnije, mogućnost razrade i realizacije detaljnih planova koji će vas sa sigurnošću dovesti do ludila. Stvorit ćete savršeni plan o savršenom ljetovanju, isplanirati put, smještaj i svaki dan vašeg odmora što će dovesti do toga da ćete svaki trenutak prije, za vrijeme i poslije (jer, zašto nije bilo sve onako kao što ste htjeli) provesti u grču i nervozi. Kada nemate love, bit će vam svejedno, uživat ćete i na terasi s ožujanerom u ruci, bit će vas baš briga. Život je lijep.

3. Civilizacija je dovoljno napredovala da svaki pojedinac može napraviti vlastiti sladoled


Vjerojatno se tako nešto dogodilo i na Atlantidi prije njene propasti. Kada shvatite cikličku prirodu vremena, kako stvari nastaju, održavaju se neko vrijeme da bi neumitno nestale i napravile mjesto za nastanak nečeg novog onda vam je jasno da i ova civilizacija mora nestati. I to najvjerojatnije na svom vrhuncu. Što mora biti sada, jer ne bismo mogli zamisliti ništa ljepše i naprednije od aparata koji vam omogućuje da doma napravite sami svoj sladoled. Samo ubacite sastojke po izboru, stisnete gumb, pričekate i – voila, imate sladoled. Skoro kao u Zvjezdanim stazama.

4. Ako je sve ostalo propalo, ostaju vam vaši prijatelji


Ne zvuči kao nešto posebno, posebno ako ovu opciju uzmete kao posljednju. Jeste li prije toga pokušali imati život, možda nitko tko vas ne poznaje nema pravo pitati. Zaljubili ste se, imali curu pa vas je ostavila jer je smatrala da ju dovoljno ne podržavate ili ste nekada imali posao, ali ste ostali bez njega jer hrvatska ekonomija ne može podržavati niti jedan posao u privredi. Nakon toga je propadala jedna po jedna stvar u vašem životu i našli ste se okruženi jedinim ljudima koji kroz sve ove godine, bez obzira na sve, ipak misle nešto dobro o vama. Naučite to cijeniti.

5. Industrija zabave je prebacila proizvodnju u hiperaktivnu brzinu


Posljednjih godina možda primjećujete jedan trend o kojem se vjerojatno ne govori dovoljno. Koliko se god vi trudili skidati s interneta sadržaj na koji apsolutno nemate nikakvo pravo i vaša je aktivnost za svaku osudu industrija zabave proizvodi toliku količinu filmova, televizijskih serija, glazbe, video igara, knjiga i stripova da nema nikakve šanse da to sve stignete konzumirati u ovom životu. Zato ćete naučiti birati samo ono dobro, a svoje ćete slobodno vrijeme koristiti za konzumaciju najkvalitetnijeg sadržaja.

6. Imate priliku raditi stvari koje nikada ne biste


Ovdje trebate pretpostaviti da imate sredstva, volje i vremena za korištenje onoga što se u dosadnom svijetu zove 'godišnji odmor'. Ideja je otputovati u neko udaljeno mjesto i provesti par tjedana 'odmarajući se, 'opuštajući' i 'provodeći slobodno vrijeme'. Sve je to samo krinka, jer se pod tim imenima kriju svakakvi oblici devijantnog ponašanja u koje spadaju i posjete muzejima, te ostalim kulturnim institucijama (neki odu i u kazalište, sick!), šetnje gradom s fotoaparatom u ruci (doma ne primjećuju niti boje fasada) i kupovanje suvenira (stvarno, gusarski brod na kojem piše 'Crikvenica'?).

7. Ozbiljno, najgora stvar koja vam se može dogoditi je da se negdje ispovraćate


Ako sve radite normalno, odnosno, proždirete ogromne količine hrane i ločete ogromne količine alkohola, nakon što ste većinu dana proveli skrivajući se od prejakog sunca mogla bi vam biti lagana mukica. Ove vam aktivnosti mogu samo ostaviti prostora i vremena za dvije stvari. Jednu ćete raditi preko dana i zove se sport. Svoje ćete tijelo naprezati preko granica koje ste postavili prethodnih mjeseci i ne uključuju nikakvo kretanje, što neće završiti dobro. Druga uključuje partijanje preko noći i dodaje konzumaciji alkohola manju količinu rekreativnih droga sumnjive kvalitete. Povraćanje vam ne gine.

8. Potpuno je u redu ako se dosađujete


To bi mogao biti trenutak u kojem ćete se spasiti. Ne krivite sebe, samo ste radili ono što svi ostali rade, misleći da tako treba jer su vas tako učili. Probali ste sve i vidjeli da ništa od toga nema smisla i sada biste željeli nešto novo, nešto pravo. Odlično, ima šanse za vas, možda ovo stvarno bude najbolje ljeto ikada. Pođite i učinite to što želite.

9. Najbolje stvari u životu su besplatne


Kupit zaista može svatko. Probajte do nečega doći besplatno. Vi možda nemate love (točka 2.), ali zato imate prijatelje (točka 4., sjećate se?). Ako i imate love, a nemate prijatelje ili imate i love i prijatelja opet možete pokušati. Što to, pitate se?

10. Ocijenite kakva vam je ova godina bila do sada, sigurno sve može biti bolje


Stvar je u tome da stvari generalno i objektivno i nisu baš nešto. Po svemu sudeći, nakon ljeta će generalno biti i gore, ako nam ovo što nazivaju ekonomijom ode kvragu. Što će vam lova kada nećete imati ništa za kupiti, jer će se zatvoriti shopping centri zbog nedostatka kupaca. OK, neće sve biti tako dobro poput ovoga. Zato će vam ljeto dobro doći kao pauza između lošeg i gorega kako biste rekapitulirali svoj život do sada, vidjeli da to sve nema smisla i otvorili još jednu pivu iz one gajbe pod točkom 2. Nije baš besplatno, ali ako imate dovoljno frendova pod točkom broj 4., oni se mogu pobrinuti da barem vama bude.
Ivan Palijan/net.hr