10 navika zbog kojih starimo brže, a da to ni ne znamo!

navike, starenje, istraživanje, spriječava bore, botoks

Ako želite izgledati mlađe bez botoksa i estetske kirurgije, potrebno je riješiti se nekih navika koje vas postaruju. Nikad nije prekasno za to pa možete početi već danas.

1. Prehrana s malo masti

Kako biste izbjegli stvaranje bora potrebno je konzumirati omega 3 masne kiseline koje pomažu koži da ostane glatka i elastična. Dijete s niskim udjelom masnoća uskraćuju nam masne kiseline i uzrokuju prerano starenje.

2. Ispijanje pića kroz slamku

Kad pijete kroz slamku morate napućiti usta što dovodi do stvaranja bora oko njih. Isto vrijedi i za pušenje.

Pokušajte piti izravno iz čaše, a ako ste pušač najbolje je da prestanete pušiti. To je dug i težak proces, no prednosti nepušenja su ogromne.

3. Spavanje na boku

Spavanje na boku s licem zagnjurenim u jastuk, uzrokuje bore na bradi i obrazima. Stručnjaci tvrde da je najbolje spavati na leđima kako biste ostali mladi, svježi i naspavani.

4. Loše držanje

Loše držanje utječe na položaj kralježnice, zbog čega mišići i kosti postaju napeti. To može uzrokovati bol i umor u leđima te dovesti do trajnog oštećenja.

5. Korištenje krema za sunčanje samo na odmoru

Pretjerano izlaganje UV zrakama uzrokuje prerano starenje kože, kako biste se zaštitili od štetnog djelovanja sunca važno je da nanosite kremu za sunčanje čak i kad je vani oblačno, jer oblaci blokiraju tek 20 posto UV zraka, piše Bight Side.

6. Pretjerivanje s grijanjem u domu

Pretjerano korištenje umjetnih sustava grijanja isušuje vašu kožu i kosu, a rezultat su bore na licu i slamnata kosa. Pokušajte smanjiti grijanje u stanu.

7. Izbjegavanje šećera

Znamo da šećer nije dobar, no nije dobar ni stres, a ponekad nas uživanje u maloj poslastici čini sretnijima.

8. Gledanje previše televizije

Jedna studija pokazala je da vam se život skraćuje 22 minute za svaki sat koji provedete ispred televizora. Stručnjaci tvrde da biste tijekom sjedenja na kauču ili rada za stolom povremeno trebali prošetati pola sata.

9. Nedostatak sna

Odraslima treba bar sedam sati sna svake noći, a manjak sna ne uzrokuje samo to da izgledate umorno, već vam i skraćuje život. Stručnjaci savjetuju da navečer odlazite ranije u krevet ako primijetite nedostatak energije, usporenost u razmišljanju ili ako vam vaga pokazuje veći broj kilograma iznenada.

10. Stres zbog neorganiziranosti

Nekoliko studija ukazalo je na to da kronični stres uzrokuje oštećenje stanica, što ubrzava proces starenja. Ne ostavljajte stvari za sutra i riješite ih već danas.

Izvor: index.hr