ZLOSTAVLJANJE STARICE Staračkom domu oduzeta licenca

Zlostavljanje u staračkom domu
Screenshot

Nakon jezivog snimka iz staračkog doma 'Orenda' u Peći (Kosovo), Ministarstvo financija Kosova objavilo je danas da je pomenutom domu za stare osobe oduzeta licenca. Kako navode, obavljena je istraga, a zaposleni su ispitani, piše Telegraf.

"Jedinica za inspekcijske poslove socijalne službe izvršila je neposredan očevid na mjestu događaja, kao i intervjuiranje osoblja centra i svjedoka. Zaključak inspekcijskog izvještaja dostavljen je danas Komisiji za licenciranje, koja je održala hitnu sjednicu na kojoj je donijeta odluka o oduzimanju dozvole za pružanje socijalnih usluga subjektu 'Orenda'. 

Prema odluci Komisije, predmetni subjekat je dužan da u roku od 24 sata o odluci obavijesti obitelji stanara, a do 7. studenog dužan je dostaviti licencu i zatvoriti djelatnost pružanja usluga socijalne zaštite", priopćeno je.

Podsjetimo, slučaj koji je potresao regiju dogodio se u ovom objektu kada je jedna medicinska sestra zlostavljala staricu i šamarala je. Kćerka starice koja je fizički zlostavljana rekla je da je šokirana nasiljem koje je doživjela njena majka, prenosi televizija 'Dukađini'. Kćer zlostavljane žene kaže da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pravda bila zadovoljena.

Medicinska sestra Aurona Peljaj rekla je policiji da se 'branila' od 70-godišnje žene, iako je u videu bilo jasno da starica čak nije ni imala dovoljno snage da se brani od Peljaj, koja ju je udarala u lice i stomak. U dugačkom tekstu koji je objavio 'Sinjali', navodi se da je Peljaj pravdala svoje ponašanje tvrdnjom, da ju je 'ona (starica) prva napala', jer je bila agresivna.

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu u Peći, Naim Peljaj, javno se ispričao za njen potez. On se, u izjavi za 'Kljan Kosova', također javno ispričao obitelji Nura iz Đakovice, rekavši da su ga objavljeni snimci strašno pogodili, kao i njegovu obitelj.