ZLATNI KVADRATI Ovo su cijene stanova u glavnim gradovima regije

cijene stanova, kvadrat, nekretnine
Bozidar Vukicevic/Cropix

Cijene nekretnina prethodnih godina povećavale su se u svim državama regije. Portal Nova.rs donosi pregled cijena u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. 
 

SARAJEVO: 1250 EURA PO KVADRATU

U tijeku prošle godine, zabilježen je rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini. Bez obira na to, tržište nekretnina u BiH još uvijek važi za jedno od najunosnijih.

Prosječna cijena kvadrata u Sarajevu tijekom 2021. godine iznosila je oko 1.250 eura, dok je najskuplji kvadrat iznosio oko 3.065 eura.

Ovim cijenama Sarajevo je steklo neslužbenu "titulu" najskupljeg grada u BiH, a kako kažu iz agencija za posredovanje u prodaji nekretnina, kupci najprije biraju novogradnju, a glavni čimbenici koji utječu na izbor stana su i lokacija, katnost zgrade, kao i parking.

Tijekom prošle godine, najjeftinije nekretnine u BiH bile su u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.

BEOGRAD: 2.500 EURA PO KVADRATU

Uvjerljivo najviše novca u Srbiji potrebno je izdvojiti ako želite postati vlasnik nekretnine u Beogradu. Prema izvještaju srbijanskog Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj općini Savski vijenac, gdje prosječna cijena kvadrata iznosi 3.328 eura.

Ipak, ono što najviše "upada u oči“ je podatak da je na ovoj općini uočena najviša maksimalna cijena kvadrata u Beogradu, koja na ovoj općini iznosi čak 10.067 eura. S druge strane, sljedeća općina na listi najviših cijena je Vračar, gdje najskuplji kvadrat iznosi 3.937 eura.

Osim lokacije koja svojim stanarima nudi dobru povezanost s različitim dijelovima grada, još jedan od faktora koji može utjecati na formiranje cijene na Savskom vijencu jest i to što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi najskuplji stambeni kompleks  glavnog gradu Srbije, Beograd na vodi, u kojem je prosječna cijena kvadrata 3.417 eura.

PODGORICA: 1.234 EURA PO KVADRATU

Ni Crna Gora nije uspjela odoljeti trendu rasta cijena nekretnina. Kako pokazuju podaci crnogorske Uprave za statistiku (MONSTAT), u Crnoj Gori je u prvom kvartalu 2021. prosječna cijena kvadrata iznosila 1.219 eura, što je za 29,7 posto više u odnosu na početak prethodne godine.

Rast se nastavio, te su podaci pokazali da je u Podgorici u drugom kvartalu prošle godine prosječna cijena kvadrata iznosila 1.234 eura.

Najviša cijena kvadrata zabilježena je u primorskim regijama, gdje je prosječna cijena nekretnina iznosila 1.298 eura, koja je interesantno veća nego i u Podgorici.

ZAGREB: 1.886 EURA PO KVADRATU

Prosječna cijena stanova u novogradnji u Zagrebu u prvoj polovini 2021. iznosila je 1.886 eura po kvadratu, dok je u ostalim dijelovima zemlje cijena bila nešto niža - 1.648 eura, podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Osim lokacije, izgleda, i kvaliteta gradnje, na razliku cijena stanova utiču i mnogi drugi faktori, poput stanja tržišta rada, visina kamatnih stopa kredita, odnos ponude i tražnje , ali i cjelokupna ekonomija države.

LJUBLJANA: 3.000 EURA PO KVADRATU

U Sloveniji se već desetljećima javlja problem nedostatka nekretnina, a najviše nedostaje povoljnijih stanova – s cijenom koju bi sebi mogao priuštiti veći broj građana.

Prema podacima slovenskog Zavoda za statistiku (SURS), u Sloveniji su cijene nekretnina u drugom tromjesečju 2020. godine "skočile" za 4,5 posto, u odnosu na prvo tromjesečje. Kako SURS navodi, cijena kvadrata je u 2020. prvi put prešla 2.900 eura i gotovo dosegnula 3000. Za razliku od Ljubljane, cijene u drugim, manjim mjestima, ipak su povoljnije i kreću se oko prosječne cijene od 2.000 eura po kvadratu, piše Nova.rs.