ŽESTOKE REAKCIJE Srbija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj

Aleksandar Vučić

Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Aleksandar Vučić “ruski trabant”, objavila je u nedjelju agencija Tanjug.

Te izjave “predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”, stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava “koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa”, dodaje se, prenosi Hina.

Druga u ovom mjesecu

To je druga prosvjedna nota u ovom mjesecu, nakon što su srbijanske vlasti prosvjedovale zbog paljenja lutke srbijanskog predsjednika Vučića na karnevalu u Kaštelima.

Grlić Radman je u subotu na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani. Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića nazvao “ruskim satelitom”.

“Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman. “On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Žestoke reakcije

Izazvalo je to žestoke reakcije u Beogradu. Vučić je u subotu navečer optužio Grlića Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

“Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći”, napisao je Vučić na Instagramu.

Dačić o Austro-Ugarskoj i NDH

Radmanov srbijanski kolega Ivica Dačić, nekoć vjeran suradnik Slobodana Miloševića, kazao je da se u Hrvatskoj sustavno gradi mržnja prema Srbima i da ona, kao “trabant nacista u Drugom svjetskom ratu”, nema pravo bilo kome dijeliti lekcije.

“U Hrvatskoj se sustavno godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primjera je izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, kojom napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića. Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda”, kazao je Dačić.

Ističući da “Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti”, Dačić je naveo da “hrvatski ministar nije naučio lekcije iz povijesti pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjerniji trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke” i da se “NDH borila čak i poslije Hitlerovog samoubojstva, sve do 15. svibnja, šest dana poslije kapitulacije Njemačke”. “Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana”, napisao je Dačić.