Željeznice Republike Srpske pogodovanje poslova dovele do više desetina milijuna gubitaka

Republika Srpska, željeznice

Željeznice Republike Srpske su i 2021.godinu završile s ogromnim gubitkom. Prema financijskim izvještajima ovog poduzeća, samo u prethodnoj godini gubitak je bio velikih 17,787,950 maraka, dok je kompletan dug ovog poduzeća skoro 307 milijuna maraka.

"Bivši radnici optužuju da je veliki dio novca u proteklim godinama ovog poduzeća izašao kroz sumnjive transakcije s drugim tvrtkama, a posebno onim čiji su vlasnici bili rodbinski povezani sa zaposlenicima u ŽRS", piše gerila.

Na koji način je izvlačen novac iz Željeznica ukazuje nam i famozni dokument “RT- 131” koji propisuje tarife za prijevoz stvari.

Ovaj dokument je u prvobitnom obliku donijela Vlada Republike Srpske još 2001., predstavlja smjernice na koji način se sklapaju ugovori prijevoza Željeznicama, računanje prevoznine, uvjetima prijevoza itd, kao jedan opći obrazac koji bi uredio ovu oblast.

Milan Kiković, nekadašnji izvršni direktor poslova prijevoza u ŽRS kaže za Gerilu da je kasnije postupanje s ovim dokumentom od strane upravljačkih struktura u Željeznicama ekaltantan primjer za izvlačenje novca.

“Krađa na Željeznicama u neku ruku ima pravnu osnovu. Robna tarifa RT 131 je donesena 2001.godine. Dakle, Vlada Republike Srpske je usvojila robnu tarifu, poslije donošenja te robne tarife, nakon dvije godine, u cilju ostvarivanja protupravne imovinske koristi, u to vrijeme, predsjednik UO Željeznica RS je predložio, a Upravni odbor je donio nekoliko odluka o izmjenama i dopunama tarife”, izjavio je Kiković.

Prema njegovim riječima, na taj način su mijenjani uvjeti prijevoza.

“Pored onoga što joj je odobreno službenom tarifom, a službena je zato što joj je dalo suglasnost Ministarstvo trgovine i turizma, a nakon toga je usvojila Vlada, ne može uvjete prijevoza mijenjati Upravni odbor, koji je odlučio u Izmjenama i dopunama da generalni direktor može dati povlasticu do 10%, na cijenu koja je utvrđena tarifom onim korisnicima kojim on to želi, a Nadzorni odbor do 40%”, pojašnjava Kiković.

Na ovaj način su, prema saznanjima Gerile, u prethodna dva desetljeća iz Željeznica Republike Srpske izvučene desetine milijuna konvertibilnih maraka.

Interna revizija utvrdila brojne nezakonitosti

Da je sve rađeno u suprotnosti sa zakonom konstatirao je i Odjel za internu reviziju Željeznica Republike Srpske, međutim njihovo izvješće je duže vremensko razdoblje bio predmet opstrukcije, to jest nije upućivan na sjednicu Uprave poduzeća.

Glavni interni revizor Borka Cvijanović poslala je u ožujku 2015.godine Odboru za reviziju Nacrt spomenutog izvješća, gdje ih je upoznala da je tijekom revizije transportnih prihoda ostvarenih u 2012. godini, revizija uočila „nezakonite radnje- kazneno djelo“.

Obujmom revizije su bili obuhvaćeni transportni prihodi – potraživanja od kupaca većih od 50.000 KM, a koliko je velik posao pokazuje i činjenica da je revizija rađena od 01.10.2013. do 01.11.2014.godine.

„Originalni dokument tarife za prijevoz stvari RT 131 je od 10. 07. 2021. g do 2014. godine pretrpio 12 ispravki (neke izmjene tarife su lijepljene s listovima papira preko originalnog teksta, a neke značajno ispravljane kemijskom olovkom. Osim izmjena i dopuna koje su izvršene 02. 03. 2010. i 28. 05. 2010.godine sve ostale ispravke nemaju potrebne suglasnosti niti odobrenja nadležnih organa“, navodi se u spomenutom revizorskom izvješću.

Kako je navedeno, Revizija nije mogla utvrditi je li spomenuti dokument objavljen u Službenom glasniku i dostupan svim korisnicima prijevoza, što je u suprotnosti sa Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom prometu Republike Srpske.

Dodaje se da su brojne nezakonitosti utvrđene i prilikom formiranja cijene za prijevoz boksita iz poduzeća Alumina.

„Formiranje cijena prijevoza boksita za tvorniku glinice „Birač“ Zvornik (sada Alumina) se vrši po osnovu izuzetne tarife „IT-8210“ robnog željezničkog prometa iz 2003. godine. Izuzetna tarifa „IT-8210“ se i dalje primjenjuje što je u suprotnosti s Članom 9 navedene tarife. Također, revizija se nije mogla uvjeriti da je dobijena suglasnost za produženje važenja Izuzetne tarife „IT-8210“ od strane nadležnih institucija“, dodaje interna revizija, te dodaje da je na bazi slučajnog uzorka identificirano 11 najvećih računa kupcima, gdje su uočene brojne nezakonite radnje, od kojih su najpoznatiji Agit BH, Alumina, Arcelorr Mittal, Global Consulting, SGB…

Revizori su utvrdili da najveći dio tih ugovora ima potpisane anekse. Tako je, na primjer, ugovor sa kompanijom Agit BH imao čak 32 aneksa i sedam dopuna aneksa.

Radnici u Željeznicama kažu da je zanimljiva i pojava poduzeća SGB iz Banjaluka, koje je također, imalo ugovore sa Željznicama Republike Srpske.

Ovo špeditersko poduzeće je nastalo 2002.godine, a njegov osnivač  je Gordana Trkulja, kćerka Borke Trkulje, koja je u tom trenutku bila predsjednik Upravnog odbora Željeznica Republike Srpske, a kasnije i direktor Javne željezničke korporacije Bosne i Hercegovine.

Već 2003. godine Gordana Trkulja je bez ikakve naknade prebacila vlasništvo nad poduzećima na Vladimira Vasiljevića, bivšeg direktora Željeznica u Srbiji, a SGB je u kasnijim godinama bila proglašena kao jedna od najbrže rastućih tvrtki.

U velikoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj, Vladimir Vasiljević bio je osuđen na dvije i po godine, zbog sudjelovanja u nezakonitom izvlačenju novca iz Hrvatskih Željeznica, preko firme AGIT, čija kćerka tvrtka u BiH, kako je već navedeno, imala čak 32 aneksa na ugovor.

O ugovorima s poduzećem SGB iz Željeznica Republike Srpske nisu htjeli dati odgovor.

„Sporazumom o komercijalnim uvjetima prijevoza, obračuna i naplati prevoznih troškova za prijevoz robe na prugama Željeznica Republike Srpske a.d. Doboj definirano je: “Ugovorne strane smatraju ovaj ugovor tajnim te ga ni na koji način neće davati na uvid trećim licima”.