ZDRAVSTVENI DJELATNICI "Pljeskali su herojima u bijelom, a sada nas diskriminiraju. Idemo u prosvjede ukoliko i mi ne dobijemo pomoć"

zdravstveni djelatnici
hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici izglasala je Odluku o jednokratnoj pomoći za 5500 proračunskih korisnika u ovoj županiji u iznosu od 1080 KM po korisniku. Iz ove odluke izostavljeni su zdravstveni djelatnici koji ima više od 4000.

Vlada je s druge strane priopćila kako je u Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ planirano dodatnih 3 milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u HNŽ-u.

"Budući da je Vlada dala suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2022. godinu u kojemu je osigurano dodatnih 13 milijuna KM zdravstvenim ustanovama u Županiji, pozvala je osnivače i menadžment zdravstvenih ustanova da, također, dodatnim sredstvima još snažnije poduzmu sve mjere kako bi se poboljšao materijalni status djelatnika u zdravstvu", priopćili su iz Vlade.

"U svezi informacija iz Vlade da će se određena novčana sredstva iz Proračuna HNŽ i rebalansa Proračuna ZZO doznačiti zdravstvenim ustanovama odnosno poslodavcima u svrhu poboljšanja materijalnog statusa djelatnika u zdravstvu, zahtijevamo da se na osnovu broja uposlenih radnika doznače sredstva za isplatu naknade od 1080 KM te da se ta sredstva namjenski za tu svrhu prebace zdravstvenim ustanovama kako bi izbjegli sve nejasnoće i kako bi svi radnici u zdravstvu primili isti iznos novca bez diskriminacije u vidu isplate različitog iznosa po zdravstvenim ustanovama širom županije", rekao je večeras za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić.

On je u protivnom najavio velike prosvjede.

"Ukoliko izostane isplata novčane pomoći od 1080 KM, sindikat zdravstvenih radnika će pozvati zdravstvene radnike iz cijele županije na masovni prosvjed protiv Vlade i poslodavaca", kazao je Anić.

Dodao je i kako su zdravstveni djelatnici diskriminirani.

Prije godinu i pol ili dvije su pljeskali herojima u bijelom, a sada su nas opet stavljaju na posljednje mjesto i rade diskriminaciju prema zdravstvenim djelatnicima, drugima daju, a nas izostavljaju", rekao je Ivica Anić.